UE și SUA, din nou alături de Moldova la greu: Primul lot de 14.400 de vaccinuri AstraZeneca prin mecanismul COVAX a ajuns la Chișinău

Madalin Necsutu
05/03/2021

Republica Moldova a primit, joi noapte, primul lot de 14.400 de vaccinuri AstraZeneca acordat în cadrul mecanismului COVAX. Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima țară din Europa, în care platforma COVAX aduce vaccinul.

„Aceste doze de vaccin, 14 400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. Și mai departe vom depune toate eforturile ca să reușim să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni, astfel încât să salvăm vieți și să păstrăm sănătatea oamenilor, dar și să putem să revenim la normalitate cât mai curând”, a precizat Maia Sandu.

La evenimentul de recepționare a vaccinurilor împotriva COVID-19 au participat președintele Maia Sandu, ambasadori ai statelor Uniunii Europene în frunte cu Peter Michalko și cel al SUA la Chișinău, Dereck Hogan.

Peter Michalko, a precizat că aceste 14 400 de vaccinuri reprezintă o expresie de solidaritate și vor fi utilizate pentru a proteja personalul medical din prima linie. „UE și-a dublat contribuția către COVAX și asta va ajuta ca COVAX să poată livra 1,300 miliarde de doze pentru 92 de țări până la sfârșitul acestui an”, a declarat șeful misiunii UE în Moldova. El a reiterat că UE a oferit asistență constantă sub formă de echipamente de protecție, fonduri destinate revitalizării economiei și prevenirii efectelor pandemiei, iar acest sprijin va continua pentru Chișinău.

La rândul său, Dereck Hogan, a declarat că aceste vaccinuri sunt extrem de importante pentru a controla pandemia și a da speranțe că zilele mai bune sunt tot mai aproape. „Parteneriatul prin aceste vaccinuri care au ajuns aici reprezintă încă o dovadă a angajamentelor UE, Statelor Unite față de sănătatea și prosperitatea tuturor moldovenilor. Contribuția SUA de peste două miliarde de dolari la Alianța de Vaccinare COVAX sprijină achiziționarea și livrarea în Moldova a unor vaccinuri sigure și eficiente contra COVID-19”, a precizat diplomatul american.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a spus că și copii au fost afectați foarte serios de această pandemie. Și odată cu recepționarea primelor vaccinuri, fiecare își imaginează ziua în care COVID-19 va rămâne în urmă. „Copiii nu fac parte din grupurile țintă care vor fi vaccinați împotriva COVID-19 și totuși prin vaccinarea populației, îi vom proteja și pe ei. Este foarte important ca și profesorii să fie incluși în primele grupuri de vaccinare după lucrătorii medicali, ca ei să se poată proteja de transmiterea comunitară a virusului și să-și poată continua activitatea în sălile de clasă”, a spus reprezentanta UNICEF.

De asemenea, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevici, a menționat că odată cu livrarea acestui lot, mai mulți lucrători medicali, precum și populația expusă unui risc mai înalt, vor putea fi vaccinați. Potrivit lui, din păcate pandemia va mai dura, iar transmiterea rapidă a virusului expune unei presiuni foarte mari atât lucrătorii medicali, cât și populația în general. „Vaccinul sigur și eficient va fi salvarea noastră. Dar până la vaccinarea tuturor, trebuie să continuăm să respectăm regulile de bază – purtarea măștii, menținerea distanței fizice și evitarea locurilor aglomerate”, a precizat oficialul.

 

  

 

Madalin Necsutu
05/03/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii