UE trebuie să se reformeze înainte de a putea admite Ucraina și Moldova - cancelarul Germaniei

Ilie Gulca
23/06/2022
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: politico

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că UE trebuie să-și reformeze regulile de vot în domenii cheie, cum ar fi politica externă, înainte de a putea admite noi țări membre precum Ucraina.

Vorbind cu Bundestag-ul de la Berlin înaintea summitului Consiliului European de joi și vineri de la Bruxelles, Scholz a spus că va insista cu hotărâre pentru aprobarea atât a Ucrainei, cât și a Moldovei drept candidați la aderarea la UE, dar a subliniat că un astfel de angajament vine cu condiții atașate.

„Voi depune toate eforturile la Consiliul European pentru a mă asigura că întreaga UE spune un DA unanim candidaturilor Ucrainei și Moldovei pentru aderare, a spus cancelarul, cerând totodată ca UE să devină „capabilă să asume noi membri”, transmite politico.eu.

El a susținut că blocul ar trebui să-și schimbe regulile de vot la majoritate calificată pentru a împiedica țările individuale să blocheze deciziile. El a mai menționat în mod special politica externă ca fiind un domeniu în care era necesară o astfel de schimbare.

Scholz a spus anterior că o schimbare a regulilor de vot ar putea fi decisă rapid dacă toate țările UE și-ar da aprobarea. Cu toate acestea, mai multe țări UE, inclusiv Franța, au ridicat deja obiecții față de cedarea dreptului de veto în domenii cheie precum politica externă.

Cancelarul german a pledat, de asemenea, în favoarea unor „reforme instituționale” mai ample ale UE, care probabil ar necesita o schimbare complexă a tratatului și a spus că astfel de reforme „ar trebui folosite pentru a consolida democrația și statul de drept în UE”.

El a cerut în continuare un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina după război și a spus că Germania va face eforturi pentru crearea unei „conferințe internaționale de experți la nivel înalt” pentru a coordona eforturile de reconstrucție.

Scholz a mai spus că Ucraina și Rusia sunt încă „departe, departe” de negocierile de pace „pentru că [președintele rus Vladimir] Putin încă mai crede în posibilitatea ca o pace dictatorială să fie impusă vecinului său.

Prin urmare, a spus Scholz, Germania și aliații săi trebuie să mențină „cu fermitate” sancțiunile împotriva Rusiei, precum și să mențină livrările de arme către Ucraina „până când Putin își recunoaște în sfârșit greșeala sa colosală”.

Ilie Gulca
23/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii