ULTIMA ORĂ// Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană

Tatiana Gherța
08/11/2023
captura video

„Comisia Europeană recomandă Consiliului UE să demareze negocierile de aderare” este declarația făcută în urmă cu puțin timp de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă organizate împreună cu Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi. 

”La fel ca și Ucraina, Republica Moldova a depus eforturi semnificative de reformă, de exemplu în justiție și în lupta cu corupția și crima organizată. Astfel, Comisia Europeană recomandă Consiliului UE să demareze negocierile de aderare. Au mai rămas câteva măsuri care trebuie să fie luate. Consiliul ar putea finaliza cadrul de negocieri și Comisia va raporta cu privire la progresele înregistrate în martie 2024”, a declarat Ursula von der Leyen. 

În acest context, Republica Moldova ar urma să continue progresul pe sectorul justiției, anticorupție și deoligarhizare. Cât ține de decizia finală a Consiliului European care va avea loc peste o lună, decembrie 2023, președinta Comisiei Europene a precizat că meritul Moldovei este unul de neconstestat, iar asta înseamnă că nu există motive ca un stat european să refuze intenția de aderare a Republicii Moldova 

„Am toată încrederea că Moldova vca merge înainte pentru că rezultatele obținute sunt absolut remarcabile, e un proces bazat pe merite, meritul este de necontestat. Nu trebuie să ne fixăm pe io dată, procesul bazat pe merite nu se bazează pe o dată. În cazul RM avem de-a face cu progrese rapide.  (...) Aceste state (n.r. Republica Moldova, Ucraina) au înțeles că au de făcut o alegere între prosperitate și un regim autoritar. Dacă vor să se alăture UE trebuie să parcurgă anumiți pași. pentru democrație, munca nu se oprește niciodată, de asta sunt purtate multe discuții la nivelul UE. Aici intervin discuțiile de acasă, contribuțiile noastre pentru cadrul juridic necesar, democrația trebuie câștigată și recâștigată în fiecare zi”, a mai spus oficialul european. 

Tatiana Gherța
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii