ULTIMA ORĂ//Doi militari moldoveni, răniți în Kosovo. Precizările Ministerului Apărării

Tatiana Gherța
30/05/2023
reuters.com

Doi pacificatori moldoveni din contingentul trupelor KFOR, conduse de NATO, s-au ales cu echimoze urmare a ciocnirilor violente cu protestatarii sârbi din nordul Kosovo. Informația a fost conformată marți, 30 mai, de Ministerul Apărării al Republcii Moldova. Instituția menționează că ambii militari sunt în afara oricărui pericol și au revenit în locul de dislocare permanent. 

În total, aproximativ 30 de pacificatori au fost răniți în timpul manifestațiilor violente ale comunității majoritat sârbe care s-au arătat împotriva numirii în funcție a primarilor albanezi în patru orașe. Soldații KFOR au încercat să formeze cordoane pentru a împiedica mulțimea să invadeze clădirile în care funcționează așa-numitele administrații. Tototdată, militarii au încercat să separe taberele formate dintre etnicii sârbi locali și autoritățile de etnie albaneză. 

„În scopul stabilizării situației din nordul regiunii Kosovo, subunitățile contingentelor din misiunea KFOR, inclusiv cel al Armatei Naționale, au fost implicate în acțiuni de control al mulțimii. În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului”, menționează Ministerul Apărării.

Ministerul de resort anunță că militarii Armatei Naționale aflați în misiune execută acțiuni specifice desfăşurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU și conform programului în aria de responsabilitate. Misiunea trupelor KFOR este de a asigura securitatea tuturor comunităților în conformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă.

Precizăm că, situația tensionată în nordul Kosovo s-a intensificat odată cu învestirea în funcție a primarilor albanezi. Apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană și Statele Unite au fost ignorate. 

 

Tatiana Gherța
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii