Ultimatumuri între Chișinău și Moscova, la Consiliului Ministerial al OSCE. Rusia, somată să-și retragă armata din stânga Nistrului

Anticoruptie.md
01/12/2023
captura video

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a participat joi, 30 noiembrie, la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în capitala Macedoniei de Nord, Skopje, a țintit în discursul său și Republica Moldova. Acesta a menționat că „Moldova este pregătită să devină următoarea victimă a războiului hibrid” declanșat de Occident împotriva Rusiei. În replică, responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-au cerut Rusiei să-și retragă trupele din zona transnistreană și i-au amintit  că Republica Moldova merge ireversibil pe calea europeană. Reuniunea a fost boicotată de Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania, care au decis să nu dea curs invitației tocmai din cauza participării șefului diplomației ruse.

„Moldova se pregătește să devină următoarea victimă a războiului hibrid pe care Occidentul l-a declanșat împotriva Rusiei. Toate țările, în care sunt acum activizați emisarii din Occident, fodnuri și așa-numite organizații neguvernamentale, ar trebui să se gândească”, a precizat Lavrov.

Lavrov a amintit și de Memorandumul Kozak, ce viza o soluționare definitivă a conflictului transnistrean, iar nereușita semnării acestuia a pus-o pe umerii Uniunii Europene și NATO „care a torpilat documentul parafat de Chișinău și Tiraspol, iar acum ucid și formatul 5+2”. 

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, i-a dat replică ministrului rus printr-un comunicat prin care a vorbit despre intenția de neclintit a Republicii Moldova de a se integra în familia europeană. 

„Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de țara noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări. Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns totuși la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru - clar și tranșant - va fi înțeles și de el: Republica Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană”, a precizat consilierul ministrului de Externe de la Chișinău.

În context, i-a transmis diplomatului rus că Republica Moldova insist pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru. 

La summitul de la Skopje au venit diplomați de top din peste 50 de țări. Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au refuzat participarea în semn de protest față de prezența ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

„Nu putem ignora faptul că ministrul rus al afacerilor externe va fi prezent la masa organizației care ar trebui să construiască pacea și securitatea în Europa”, a declarat miercuri ministrul polonez de externe Szymon Szynkowski vel Sęk reporterilor.

Totodată, țările balcanice și-au exprimat îngrijorarea că Lavrov ar folosi reuniunea OSCE ca platformă pentru a răspândi „propaganda rusă”. 

Anticoruptie.md
01/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii