Responsabilul de dosarul transnistrean în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, ambasadorul cu misiuni speciale Păun Rogovei, se află luni în Moldova pentru întrevederi cu vicepremierul Oleg Serebrian și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după care efectuează o vizită la Bruxelles pentru discuții cu reprezentantul special al UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga.
„În cadrul discuțiilor, vicepremierul Serebrian și ambasadorul Rogovei au abordat mai multe teme privind ultimele evoluții în dosarul transnistrean și pașii pe care Chișinăul intenționează să îi întreprindă în viitorul apropiat”, se menționează într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
Oleg Serebrian a reiterat angajamentul Chișinăului de a evita escaladarea tensiunilor și a găsi soluții pentru toate problemele „exclusiv pe cale pașnică”. „În același timp, a fost subliniat faptul că guvernul moldovean nu va renunța la acțiunile menite să contribuie la aducerea graduală a regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova”, trasminte sursa citată.
În cadrul ultimei vizite la Chișinău, pe 29 ianuarie, Păun Rogovei a spus că Ucraina va fi „foarte promptă” în cazul unor provocări din partea stângă a Nistrului. „Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, chiar dacă se încearcă acest lucru”, a spus Păun Rogovei. „Vom face tot ce este posibil să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace diversiuni sau alte provocări la granița cu Ucraina.”
Responsabilul Ucrainei de dosarul transnistrean a mai subliniat că scopul principal al procesului de reglementare tranistreană este reintegrarea Republicii Moldova, reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale asupra unui teritoriu al său care, prin provocări, inclusiv ale statului rus, a dus la constituirea unei enclave pro-ruse între Moldova și Ucraina.
Totodată, Rogovei a afirmat că Ucraina rămâne parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean și că formatul internațional 5+2 este nefuncțional. „Principala cauză a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul său a statului care nu are drept moral și nici legal să participe la astfel de tratative”, a spus Rogovei.
Pe 14 februarie, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul Dumei de Stat că Moscova va face tot ce îi stă în puterile sale pentru a resuscita formatul de negocieri 5+2.
„Procesul de soluționare a conflictului transnistrean prin formatul 5+2 în care Rusia este garant și mediator este înghețat. Occidentul nu vrea reluarea lui, înțelegând că președinta Maia Sandu va face tot ceea ce i se spune și că este posibil să soluționeze problema fără Rusia, și în general fără niciun mecanism recunoscut la nivel internațional. Vom face tot posibilul să inversăm această tendință și să reluăm procesul politic”, a spus Lavrov, potrivit TASS.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii