Un alt fost judecător la Curtea Supremă de Justiție, care a examinat dosarul Gemenii, curat după verificarea Autorității Naționale de Integritate   

Ilie Gulca
05/07/2022
Judecătorul Sveatoslav Moldovan. Foto: zdg.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a depistat avere ilegală în cazul fostului judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Sveatoslav Moldovan, cel care a examinat cazul Gemenii pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de către Republica Moldova, deși reporterii portalului Anticoruptie.md au semnalat în repetate rânduri tendința acestui magistrat de a subestima bunurile sale mobile.

Pe 6 martie 2020, Cancelaria de Stat a solicitat ANI să inițieze verificarea integrității și eventualelor conflicte de interese în privința judecătorilor pentru deciziile cărora Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Cancelaria de Stat a propus ca lista prioritară să conțină obligatoriu cauza Ojog și alții versus Republica Moldova în urma căreia Guvernul de la Chișinău a fost obligat să plătească reclamanților 3,5 milioane de euro.

Unul dintre judecătorii vizați în această cauză a fost Sveatoslav Moldovan, ex-judecător la CSJ. Sveatoslav Moldovan a fost numit în funcția de judecător la CSJ pe 12 iunie 2003.

El a fost detașat în 2017 din funcția de judecător la CSJ în calitate de inspector-judecător în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. În iulie 2019, a revenit în calitate de judecător al CSJ, funcție pe care a deținut-o până în mai 2020.

Inspectorul de integritate Sergiu Popa a verificat averea lui Moldovan în perioada 2012-2019 și a stabilit că fostul judecător și membrii familiei acestuia au obținut un venit net în valoare de 4,9 milioane de lei și avere în valoare 2,5 milioane de lei.

Prin urmare, inspectorul Popa a subliniat că nu a depistat o diferență substanțială între banii declarați și valoarea averii obținută de Moldovan în perioada 2012-2019.

Reporterii portalului Anticoruptie.md au semnalat în 2015 la magistratul Moldovan tendința de a subestima bunurile sale mobile. Reporterii au observant că judecătorul a trecut în declarația sa de avere un automobil Toyota Avensis produs în 2008 la valoarea de 10.000 de lei.

Pe piaţa auto din Republica Moldova un astfel de automobile, relevau reporterii, era estimat la cel puţin 7.500 de euro.

Ilie Gulca
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii