Un europarlamentar a cerut ca oligarhii fugari Plahotniuc, Şor şi Platin să fie incluşi în lista de sancţiuni a UE

Anticoruptie.md
15/03/2023
Colaj CIJM

Eurodeputatul Dragoş Tudorache a propus Parlamentului European ca oligarhii moldoveni fugari, Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi Veaceslav Platon să fie incluşi în lista de sancţiuni a Uniunii Europene pentru că servesc intereselor Federaţiei Ruse. Solicitarea a fost făcută în cadrul sesiunii dedica situației din Republica Moldova în contextul amenințărilor de securitate.

„Președintele Maia Sandu și cetățenii Moldovei au ales un drum, au ales un model de societate clădită pe reguli democratice, pe drepturi și libertăți individuale pe o economie deschisă. Acest model este în deplin contrast despre viziunea lui Putin despre cum funcționează o țară. În lumea lui Putin există privilegiați și supuși, există puterea brută ca singura sursă a adevărului și legitimității. În lumea lui Putin oligarhii primesc acces la resurse, li se tolerează furtul și îmbogățirea pe spatele restului societății”, a argumentat Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul a precizat că cei trei oligarhi fugari din Moldova sunt implicaţi în schemele Kremlinului de înlăturare a conducerii democratice de la Chişinău şi readucerea ţării sub sfera de influenţă a Rusiei.

„Succesul modelului ales de R.Moldova și de președintele Sandu sau succesul Ucrainei și al președintelui Zelenski nu fac decât să nege modelul lui Putin. Despre asta e războiul în Ucraina și despre asta e atacul hibrid necontenit la care e supusă R.Moldova și conducerea sa. Oligarhii moldoveni, afiliați lui Putin, conduc acum acest atac. Plătesc mercenarii protestelor, manipulează opiniile celor vulnerabili și toate acestea pentru a sabota democrația și parcursul european pentru care moldovenii fac atâtea sacrificii”, a declarat eurodeputatul român.


 

Anticoruptie.md
15/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii