Un membru al Colegiului Disciplinar al CSM, purtător de cuvânt al PD. Reacții

Anticoruptie.md
27/03/2017
Captură: privesc.eu

Vitalie Gamurari, profesor universitar la ULIM şi membru al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, a fost numit în funcția de purtător de cuvânt al Partidului Democrat. Luni, 27 martie, când a fost prezentat presei de însuși Vlad Plahotniuc, liderul formațiunii, acesta nu-și prezentase demisia din cadrul Colegiului Disciplinar, deşi această funcţie este incompatibilă cu postul care i-a fost oferit în cadrul PD. 

Vitalie Gamurari a fost prezentat în noua funcție în cadrul conferinței de presă la care reprezentanţii PD au vorbit despre votul uninominal. „Am acceptat această ofertă pentru a pune în aplicare, în societate, anumite proiecte, într-un singur context: îmbunătățirea relațiilor cu publicul și îmbunătățirea instituțiilor statului. În Republica Moldova există foarte multe probleme care trebuiesc abordate”, a declarat Gamurari. 

Inițial, președintele CSM ne-a confirmat că nu există vreo cerere de demisie din partea lui Gamurari. „Aceste funcţii sunt incompatibile. Ar urma să-şi dea demisia”, ne-a declarat Victor Micu. Ulterior, noul purtător de cuvânt al PD a precizat pentru Anticoruptie.md că și-a depus mandatul. „Am făcut-o astăzi, pentru că vineri încă nu eram sigur. Decizia finală am luat-o ieri seara. Cererea mea urmează să fie examinată de membrii Consiliului în ședința de marți, 28 martie”, a punctat Gamurari.  

Anterior, Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de Drept a ULIM, a fost ales în aprilie 2016 preşedinte al Organizaţiei de tineret a Partidului Democrat. Juristul, care ar face parte din echipa PD de mai mulţi ani, ocupa şi funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, deşi pe parcursul mandatului legea îi interzicea să desfăşoare activităţi politice. Juristul a depus cererea privind eliberarea din funcţie după ce portalul Anticoruptie.md a relatat despre acest conflict de interese. 

Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice accentuează că activitatea politică este incompatibilă cu funcția de membru al Colegiului Disciplinar al CSM. „Eu cred că numirea în funcția politică de purtător de cuvânt al PD trebuia însoțită de cererea de demisie din Colegiu. Anterior, un membru al unui Colegiu al CSM a fost numit, la fel, într-o funcție politică, în cadrul aceluiași partid. Sincer, sunt îngrijorat că profesorii din diferite colegii ale CSM sunt vânați și angajați în partidele politice. Urmează de analizat în ce măsură activitatea politică ar fi influențat luarea anumitor decizii ce țin de cariera judecătorilor”, susține expertul. 

Anticoruptie.md
27/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii