Un nou raport Kroll. Experții sunt pe urma unor persoane fizice din Republica Moldova care au beneficiat de bani

Anticoruptie.md
25/11/2016
BNM. Foto: CIJM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova, în urma căreia, la sfârșitul anului 2014, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în stare de insolvabilitate. Potrivit BNM, investigația companiei Kroll a identificat infracțiuni de delapidare în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari SUA, iar urmărirea acestora până la destinația finală este în curs de desfășurare.

BNM mai informează că Kroll a continuat depistarea veniturilor rezultate din creditele frauduloase acordate companiilor Grupului Shor care, în perioada ianuarie 2012 - noiembrie 2014, au acționat în mod concertat până la insolvabilitatea celor trei bănci. Procesul de depistare a dezvăluit niveluri suplimentare de complexitate în schema folosită în scopul spălării veniturilor frauduloase. Aceasta implică sute de conturi bancare în numeroase jurisdicții (inclusiv Letonia și Estonia) și mii de tranzacții menite să impiedice depistarea până la urmă a fondurilor deturnate. Milioane de dolari din veniturile frauduloase au fost transferate părților din întreaga lume, majoritatea fiind transferate pe conturile bancare din Rusia (200 de milioane de dolari), Moldova (95 de milioane de dolari), Estonia (58 de milioane de dolari) și Cipru (41 de milioane de dolari). Este posibil ca aceste transferuri, cel puțin în parte, să scoată la lumină mecanisme de spălare a banilor care necesită analize suplimentare. 

„Compania Kroll continuă să lucreze împreună cu autoritățile internaționale de supraveghere la elucidarea schemei de spălare a banilor și identificarea destinațiilor finale a fondurilor fraudate. Investigațiile suplimentare și analizele detaliate sunt în derulare pentru a determina natura și amploarea implicării potentiale a altor bănci din Republica Moldova”, se arată în comunicatul de presă al BNM. 

Investigația Kroll a mai stabilit că o parte din fondurile fraudate au ajuns pe conturi ce par să aibă legătură cu persoane fizice din Republica Moldova. Analizele continuă pentru a clarifica destinația finală a veniturilor frauduloase și pentru a întocmi lista completă a beneficiarilor. Acestea trebuie să rămână confidențiale pentru a evita impactul negativ asupra strategiilor de recuperare a fondurilor.

„Următoarea etapă a investigației va include inițierea acțiunilor legale pentru a obține informații din mai multe jurisdicții în spijinul depistării fondurilor cu scopul de a întreprinde în prima jumătate a anului 2017 acțiunile de recuperare împotriva persoanelor fizice identificate și organizațiilor care au beneficiat de pe urma fraudei sau au facilitat aceasta. Pe parcursul următoarelor luni, compania Kroll va continua în mod regulat să furnizeze informații actualizate Băncii Naționale a Moldovei. Este important de a păstra confidențialitatea următoarei etape de investigație pentru a maximiza șansele de recuperare”, potrivit BNM. 

Investigația companiei Kroll este parte a anchetei în desfășurare cu privire la  tranzacțiile derulate pe parcursul anilor 2012 - 2014 de către cele trei bănci din Republica Moldova. Scopul final al acesteia este recuperarea la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au beneficiat în mod deliberat de pe urma acestei fraude, inclusiv persoanele fizice, companiile și instituțiile financiare.

Anticoruptie.md
25/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii