Un nou record la preţul gazului la bursele europene: Peste 2000 de dolari pentru o mie de metri cubi

Ion Chișlea
21/12/2021

Prețurile spot ale gazelor naturale în Europa au atins un nou maxim istoric, depășind pentru prima dată cota de 2000 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Prețul contractelor futures pentru gaze pentru luna viitoare, cu puțin timp înainte de ora 14:00, a atins cifra de 170,3 euro pentru un MW/ h, ceea ce reprezintă mai mult de 2,01 mii dolari pentru 1000 de metri cubi. Timp de câteva minute, la 14.08, costul pentru o mie de metri cubi de gaz a ajuns la 2067 dolari.

Amintim că prețul spot al gazului în Europa a depășit pentru prima dată cota de 1900 de dolari pentru o mie de metri cubi pe 6 octombrie, ajungând la 1969,2 dolari per 1000 de metri cubi. Însă, ulterior, cotațiile au scăzut brusc.

Pe 15 decembrie, Comisia Europeană (CE) a propus statelor membre UE să renunțe la prelungirea contractelor existente pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale. „Nu ar trebui încheiate contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze fosile după sfârșitul anului 2049”, spune proiectul de directivă al Comisiei Europene privind regulile comune pentru piețele interne pentru gaze regenerabile și naturale și hidrogen.

În septembrie, Parlamentul European a declarat că Gazprom ar putea fi de vină pentru creșterea prețurilor la gaze și intenționează să folosească situația pentru a obține permisiunea de lansare a conductei Nord Stream-2, înainte de aprobarea autorităților de reglementare germane și europene. Compania rusească a negat aceste acuzații.

O piaţă spot este piaţa în care valorile mobiliare, mărfurile sau valutele sunt tranzacţionate „pe loc” şi livrate către cumpărător imediat. Spot-ul este folosit şi pentru a descrie preţul actual al unor mărfuri, de exemplu aur şi argint, precum şi o tranzacţie care este finalizată imediat, mai degrabă decât la o dată ulterioară.

 
Ion Chișlea
21/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii