„Un patriarh nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”. Papa Francisc, despre relația dintre patriarhul Kiril și liderul de la Kremlin

Ilie Gulca
04/05/2022
Papa Francisc și Patriarhul Kiril

Capul Bisericii Romano-Catolice, papa Francisc, și-a exprimat îngrijorarea față de poziția patriarhului Kiril, ierarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu privire la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și față de relația acestuia cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

„Am vorbit cu Kiril timp de 40 de minute pe Zoom. În primele 20 de minute, a citit dintr-o hârtie pe care o ținea în mână toate motivele care justifică invazia rusă”, a relatat papa Francisc, într-un interviu pentru publicația italiană „Corriere della sera” o discuție pe care a avut-o cu patriarhul Kiril pe 16 martie curent.

„L-am ascultat și apoi i-am răspuns: nu înțeleg nimic din toate astea. Frate, nu suntem funcționar de stat, nu ar trebui să folosim limbajul politic, ci mai degrabă limba lui Isus. Suntem păstori ai aceleiași turme sfinte a lui Dumnezeu.”

„Din acest motiv, trebuie să căutăm o cale către pace, trebuie să oprim luptele. Un patriarh nu se poate coborî pentru a deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Papa a adăugat că el și Kiril au anulat o întâlnire la Ierusalim pe 14 iunie, motivând că „a fost de acord că ar putea trimite un mesaj greșit”.

De cealaltă parte, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat marți că Papa Francisc a ales „tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații”.

„Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, se menționează într-un comunicat al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ilie Gulca
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii