Un primar din raionul Soroca riscă să rămână fără mandat înainte de termen

Iuliana Luncas
28/06/2020
maxxelli-blog.com

Primarul satului Egoreni din raionul Soroca, Victor Mutruc, riscă să rămână fără fotoliu înainte de termen. El a admis mai multe situații de conflict de interese, pe care nu le-a soluționat, încălcând repetat regimul juridic al conflictelor de interese reglementat de  Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, Legea integrității și Legea privind declararea averii și a intereselor personale. Încălcările au fost constatate de Autoritatea Națională de Integritate. 

Victor Mutruc este la al treilea mandat de primar și în perioada din 2014, de când a fost deschisă grădinița din sat „Poenița Veselă”, a semnat actul de numire în funcție a soției sale, care a câștigat concursul organizat pentru această funcție de direcția raională de educație,  dar și mai mult acte privind acordarea de salarii sau prime. Conform legislației în vigoare, edilul nu putea semna acte ce vizau o rudă de gradul I. În asemenea cazuri, primarul trebuie să declare situația de conflcit de interese, iar membrii consiliului local să o soluționeze și să decidă cine urmează să semeneze actele ce țin de grădinița de copii, atâta timp cât soția primarului conduce instituția.

Primarul satului Egorâni a declarat în timpul controlului desfășurat de ANI că nu a considerat că trebuie să declare conflictul de interese la semnarea actelor cu șefa grădiniței, deoarece instituția preșcolară se află în subordinea administrației publice locale. El a precizat ulterior că  a dispus ca o altă persoană din administrații va semna în continuare actele ce vizează grădinița din sat.

Controlul ANI a fost demarat urmare a unei plângeri depuse la Centrul Național Anticorupție.    

Nedeclararea și nesoluționarea conflictului de interese, conform Legii integrității și a Codului Contravențional,  consttuie faptă coruptibilă și contravenție.    

Actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese emis de ANI pe acest caz poate fi atacat în Contincios Administrativ. În cazul în care actul va rămâne definitiv, ANI va sesiza Comisia Electorală Centrală în vederea încetării mandatului de primar. 

În cazul în care va fi demonstrată încălcarea, Victor Mutruc va fi decăzut  pe un termen de 3 ani de la revocarea mandatului, din dreptul de a mai exercita funcţia de primar, precum şi orice altă funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, fiind înregistrat şi în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Iuliana Luncas
28/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii