Undă verde la exportul de grâu şi făină. Ce a determinat autorităţile să-şi schimbe decizia

Ion Chișlea
27/06/2022

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a ridicat  interdicția, pentru exportul făinii și grâului, deși cu o săptămână în urmă autoritățile anunţau doar despre o posibilă deblocare a exportului de făină.

CSE a abrogat în ședința din 24 iunie propriile decizii din 25 februarie și 10 martie, care interziceau exportul de grâu și făină, deși, cu o săptămână în urmă, Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban spunea că restricționarea exportului de grâu va fi menținută până când autoritățile vor ști exact câte rezerve de grâu există pentru moment în hambare.

Fermierii au cerut ridicarea interdicțiilor pentru a-și putea vinde produsele și a obține banii necesari pentru recoltare și semănatul de toamnă. Totodată, ei spuneau că nu au unde depozita recolta nouă, deoarece depozitele sunt  ocupate de grâul din recolta precedentă.

Potrivit lui Șarban, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate capacități de stocare a 750.000 de tone de cereale. Aici sunt depozitate, pentru moment circa, 735.000 tone de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui. Totodată, există silozuri, hambare și depozite mai mici, care nu sunt înregistrate oficial.

Ridicarea interdicțiilor a fost salutată, în special, de grupul Trans-Oil, unul din cei mai mari exportatori de cereale din regiune.

„Această decizie va permite producătorilor de grâu și făină să obțină fondurile extrem de necesare pentru achiziționarea de combustibil, îngrășăminte, plata pentru depozitarea materiilor prime sau prelucrarea acestora. În plus, vor fi eliberate capacități de depozitare pentru stocarea noii recolte”, se spune într-un copmuniat de presă al companiei.

Ion Chișlea
27/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii