Undă verde pentru negocierile pe un nou Acord de sprijin nerambursabil din partea României de 100 de milioane de euro

Mădălin Necșuțu
27/01/2022

Negocierile privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul de la București privind asistența financiară de 100 de milioane de euro acordată de România, a fost aprobată joi de către Executiv.

Documentul urmează să fie semnat la ședința comună de guverne ale României și Republicii Moldova pe 11 februarie 2022.

Acordul prevede oferirea unui ajutor financiar nerambursabil din partea României pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Suma este oferită pentru o perioadă de șapte ani și în baza acestui acord, România va continua să ofere sprijin în implementarea agendei de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova.

Acest nou acord va fi o continuare a Acordului semnat în aprilie 2010, care a ieșit din vigoare anul trecut. Autoritățile de la București au solicitat atunci ca acordul să fie prelungit, însă acest lucru nu a fost posibil cauza răspunsului târziu oferit de către Chișinău. Până în prezent, din Acordul anterior, Republica Moldova a tras peste 32 de milioane de euro din care au fost reparate peste 1.000 de gradinițe din Republica Moldova, însemând peste 80% din totalul lor.

Banii vor fi folosiți cu precădere în domeniile energetic, cel al infrastructurii de transport și protecția mediului. Sumele alocate vor oferi spriijin financiar pentru IMM-uri, independența mass-media, precum și reforma administrației publice. În acord se vor regăsi și investiții pentru domeniile de sănătate, cultură și educație. Banii vor fi folosiți pentru continuare implementării prevederilor Acordului UE-Republica Moldova.

Mădălin Necșuțu
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii