Uniunea Europeană a debursat 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova

Anticoruptie.md
02/08/2022

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a debursat prima tranșă de 50 de milioane de euro din pachetul de asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru Repulica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și care care va fi oferită în trei tranșe în următorii doi ani și jumătate. Asistența macrofinanciară face parte dintr-un sprijin mai mare al UE și al donatorilor internaționali oferit în cadrul Platformei de sprijin interministerial, inițiată la Berlin la 5 aprilie 2022, pentru a ajuta Republica Moldova să depășească multiplele crize.

„Undele de șoc cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei sunt resimțite puternic și în Republica Moldova, țară care a demonstrat o solidaritate extraordinară față de ucrainenii care fug din calea războiului. Tranșa debursată astăzi este un alt semn al solidarităţii Uniunii Europene cu Republica Moldova, care acum este țară candidat la aderarea la comunitatea noastră de democraţii. Vom continua să sprijinim Republica Moldova împreună cu partenerii noștri internaționali, pentru ca țara să treacă peste această criză și să creeze condiții pentru prosperitate și stabilitate de viitor”, a menționat Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie.

Războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei are un impact semnificativ pentru economia Republicii Moldova, aducând cu sine provocări și dezechilibre considerabile. Pandemia a provocat o recesiune abruptă asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocări și dezechilibre preexistente considerabile. Pandemia a provocat o recesiune abruptă în Moldova în 2020, în timp ce criza gazelor care a început în toamna anului trecut a exercitat presiuni bugetare suplimentare. În ciuda faptului că este printre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la numărul său de locuitori. Agresiunea în curs de desfășurare a cauzat, de asemenea, întreruperi semnificative ale schimburilor comerciale, ceea ce a afectat poziția externă a Moldovei, în timp ce inflația în creștere subminează și mai mult perspectivele economice deja vulnerabile.

AMF ar trebui să ajute Republica Moldova să-și soluționeze nevoile financiare urgente și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală. De asemenea, ajutorul va consolida punerea în aplicare a reformelor în mai multe domenii prioritare. Republica Moldova a depus eforturi considerabile pentru a îndeplini toate cele trei condiții pentru plata primei tranșe a asistenței macrofinanciare. Aceasta a inclus acțiuni concrete de lupta împotriva corupției și a statului de drept, guvernanța sectorului financiar și reforme în sectorul energetic pentru a crește rezistența energetică a țării.

De asemenea, Republica Moldova continuă să îndeplinească condițiile prealabile în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, mecanisme democratice eficiente și statul de drept, precum și un istoric pozitiv în implementarea programului FMI aflat în derulare.

Comisia Europeană va continua să lucreze îndeaproape cu Repubica Moldova pentru a asigura implementarea în continuare a programului AMF.

Context

AMF face parte dintr-un angajament mai amplu al Uniunii Europene cu partenerii săi de vecinătate și extindere, și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns la criză. Acesta este disponibil pentru țările vecine ale UE care se confruntă cu probleme majore privind balanța de plăți. Adițional la AMF, UE oferă sprijin Republicii Moldova prin intermediul mai multor instrumente, printre care se numără suport bugetar, programe tematice, asistență tehnică și facilități mixte pentru sprijinirea investițiilor.

Ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei, UE a sprijinit Repubica Moldova prin diferite forme de asistență, inclusiv AMF, precum și i) suport bugetar suplimentar de 75 de milioane de euro în cadrul Contractului de consolidare a statului şi rezilienţă; ii) 8 milioane de euro sub formă de asistență umanitară, pentru a furniza sprijin de urgență la punctele de trecere a frontierei, în punctele de tranzit și la centrele de primire, precum și pentru a asigura condiții de viață de bază refugiaților strămutați în prezent în Republica Moldova; iii) 15 milioane de euro pentru a sprijini atât prelucrarea cu demnitate și eficiență a cererilor pentru refugiați, cât și tranzitul și repatrierea în condiții de siguranță ale cetățenilor țărilor terțe; iv) 15 milioane de euro pentru a sprijini misiunea de asistență la frontieră a UE (EUBAM).

Platformei de sprijin pentru Republica Moldova

Conferința ministerială care a avut loc la Berlin pe 5 aprilie 2022 a marcat lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova – un instrument interguvernamental menit să ajute țara să depășească provocările rezultate în urma invaziei militare a Rusiei în Ucraina. O conferință ulterioară privind sprijinul suplimentar pentru Republica Moldova a fost organizată la București pe 15 iulie 2022. Până în prezent, donatorii internaționali și bilaterali au promis Republicii Moldova aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru asistență suplimentară în șase domenii prioritare.

 

Anticoruptie.md
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii