Uniunea Europeană, dispusă să acorde mai mult sprijin luptei anticorupție în Republica Moldova // Ce activități vor fi susținute

Crina Dumitriu
09/12/2023

Uniunea Europeană este dispusă să aco5rde mai mult sprijin luptei împotriva corupției în Republice Moldova. Delegația UE la Chișinău afirmă, într-un mesaj dedicat Zilei Internaționale a luptei împotriva corupției, marcată anual la 9 decembrie, că va continua să susțină lupta împotriva corupției în Republica Moldova prin mai multe inițiative și programe de asistență tehnică și financiară, programe de reforme instituționale, dar și proiecte ale societății civile și mass media.  

Delegația UE la Chișinău precizează că va acorda „asistență financiară și tehnică pentru consolidarea instituțiilor și mecanismelor de stat în Republica Moldova, precum și sprijin pentru dezvoltarea și implementarea de politici și legislației eficiente împotriva corupției” și va susține programe de reformă instituțională în sectorul justiției și administrației publice, „pentru a crește transparența, responsabilitatea și eficiența, întrucât aceste reforme sunt esențiale pentru combaterea corupției”.

„UE finanțează și sprijină organizațiile societății civile și mass-media independente în Republica Moldova, care joacă un rol crucial în supravegherea instituțiilor statului și în expunerea cazurilor de corupție”, se arată în mesajul Delegației UE șa Chișinău, precizându-se că „UE colaborează cu Republica Moldova pentru a promova standardele și bunele practici internaționale în domeniul luptei împotriva corupției, inclusiv prin programe de schimb de experiență și expertiză”.

„UE adesea condiționează asistența financiară oferită Republicii Moldova de progresele în domeniul reformelor anticorupție. Prin aceste acțiuni, UE își propune să ajute Republica Moldova să creeze un mediu mai transparent, mai responsabil și mai puțin susceptibil la corupție, esențial pentru un stat de drept și pentru dezvoltarea sa durabilă”, se mai arată în mesajul Delegației UE la Chișinău.

Crina Dumitriu
09/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii