Uniunea Europeană intensifică lupta cu dezinformarea şi propaganda rusă şi chineză

Anticoruptie.md
08/02/2023
Getty Images

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a anunţat că Uniunea Europeană va lansa o nouă platformă pentru contracararea campaniilor de dezinformare rusești și chineze, pe fonul intensificării propagandei din cele două ţări, scrie portalul Politico.

Astfel, noua platformă care se va numi Centrul de Partajare și Analiză a Informațiilor din cadrul serviciilor de politică externă ale UE va monitoriza cazurile de manipulare a informațiilor de către actorii străini și va coordona acțiunile celor 27 de țări ale UE, dar şi a organizaţiilor neguvernamentale, în scopul combaterii dezinformării şi propagandei ruse şi chineze.

„Trebuie să înțelegem cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare pentru a identifica autorii manipulării”, a spus Borrell.

Centrul de Partajare și Analiză a Informațiilor va fi conceput ca o platformă descentralizată de partajare a informațiilor în timp real cu ONG-uri, țări și agenții de securitate cibernetică, permițând o mai bună înțelegere a amenințărilor și narațiunilor emergente de dezinformare și acțiuni mai rapide pentru a aborda astfel de probleme.

Borrell a avertizat, de asemenea, despre un „nou val” de dezinformare prin imagini, videoclipuri și site-uri web inventate, care se prezintă drept mass-media şi se răspândesc „cu viteza luminii în rețelele de socializare și serviciile de mesagerie”.

Grupul pentru monitorizarea dezinformării al UE, Stratcom, a remarcat în primul său raport că o mare parte din manipularea informațiilor străine în 2022 s-a concentrat pe narațiuni care susțin invazia rusă în Ucraina, iar în campaniile de dezinformare au fost implicate, în special, canalele diplomatice ruse și chineze.

Anticoruptie.md
08/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii