Urmările „nesupunerii față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare”. Cinci preoți, opriți de la oficierea celor sfinte

Anticoruptie.md
15/11/2023
CIJM

Cinci preoți au fost eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte de către capii Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse. Decizia a fost luată după ce preoții și-au exprimat dorința de a trece în subordonarea canonică a Mitropoliei Basarabiei ( Patriarhia Română ).

Potrivit unui comunicat transmis de Mitropolia Moldovei, „având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, sunt eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte, începând cu data de 14 noiembrie 2023”. 

  • Prot. mitr. Vetcisalv Cazacu, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni.
  • Prot. mitr. Andrei Oistric, paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil ” din s. Malcoci, r. Ialoveni.
  • Prot. mitr. Petru Eșanu, cleric al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni.
  • Prot. Stanislav Atamanenco, paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din orașul Rezina.
  • Preot Ioan Buciucianu, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Făgureni, r. Strășeni.

Pe lângă numele preoților au fost publicate și fotografiile acestora, dar și decretele semnate de Mitropolitul Vladimir. O decizie definitivă cu referință la acțiunile anticanonice întreprinse de acești clerici, anunță mitropolia, va fi adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În ancheta PREOȚI FĂRĂ „VIZĂ DE REȘEDINȚĂ”, jurnaliștii anticoruptie.md au prezentat tendința îngrijorătoare prin care preoții care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei sunt prigoniți. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați.

Anticoruptie.md
15/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii