Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Republicii Moldova susține că mai multe bănci din Federația Rusă emit în prezent carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard.
„MIR-UnionPay este un card de co-branding care funcționează pe baza a sistemului rusesc – MIR – și al sistemului național al Chinei – UnionPay – utilizat în 180 de țări. În acest sens, unele sisteme de plăți ar putea servi ca „porți de acces” – Gateway – pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți”, se menționează într-un răspuns al Serviciului pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.
În același timp, Serviciul a confirmat că unele platforme de plăți oferă soluții software online în parteneriat cu sistemele de plăți funcționale pe teritoriul Republicii Moldova, care prestează utilizatorului, printre altele, posibilități de automatizare și monitorizare a plăților efectuate către multipli destinatari.
Citește de asemenea: Drumul chinezesc al rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria
După ce Banca Națională s-a grăbit să spună în aprilie 2024 că folosirea cardurilor MIR este imposibilă în Moldova, la aproape jumătate de an, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști pe teritoriul statului moldovenesc:
● transferuri prin instituțiile financiare ale țărilor prietenoase Rusiei;
● utilizarea sistemelor de remiterei de bani;
● transferuri în așa-numitele bănci din regiunea transnistreană.
Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată în vizită la Moscova, pe 9 aprilie, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura financiară din Rusia, folosită de Kremlin pentru sprijinirea regimului secesionist din Transnistria și pentru eludarea sancțiunilor internaționale aplicate Moscovei pentru anexarea Crimeii în 2014 și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii