Valentina Buliga a fost numită șefă la Casa Națională de Asigurări Sociale. Trecutul tumultuos al democratei

Anticoruptie.md
26/12/2018

Guvernul a numit-o miercuri, 26 decembrie, pe pedista Valentina Buliga în funcția de șefă a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Laura Grecu, fosta șefă a instituției, și-a depus demisia.

Valentina Buliga, farmacistă de profesie, este vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova. A devenit pentru prima oară deputată în 2005. Până atunci a deținut mai multe funcții în domeniul sistemului medical. În septembrie 2009, a fost numită ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, post pe care l-a ocupat până la alegerile parlamentare din 2014.

La alegerile locale din 2011, a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea PDM și a obținut în primul tur doar 2,56% din sufragii. După alegerile parlamentare din 2014, a acces în Legislativ și a fost numită în calitate de preşedintă a Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

Sancționată de Comisia Națională de Integritate

În 2013, Valentina Buliga a fost unul dintre miniștrii sancţionați de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) pentru că nu a depus în termen declaraţia de avere. Potrivit portalului Moldova Curată, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri care nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie. Dintre aceștia, doar doi au plătit amenda, printre care și Valentina Buliga.

În octombrie 2014, CNI a mai iniţiat o procedură de control pe numele Valentinei Buliga. Potrivit investigaţiei RISE Moldova, „Miniştri cu afaceri secrete”, aceasta nu ar fi declarat cotele părți deținute de ea și soțul său în câteva firme. Buliga a argumentat atunci că una dintre firme, Valex-Farm, a fost lichidată încă în 2001. În februarie 2015, CNI a clasat cazul, constatând că „abaterile admise de Buliga nu sunt esențiale și nu s-au produs cu rea-credință.

Banii statului, în conturile firmei soțului

Reporterii de la portalul Moldova Curată au scris că soțul parlamentarei a avut afaceri cu statul. „Timp de un an, firma Ecostat SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de 1.425.000 de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din Moldova.

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, de la înființare și până în octombrie 2016, această firmă nu câștigase niciun contract de achiziții cu vreo instituție publică. Concursurile de achiziții au început să fie câștigate la doar o lună de la venirea lui Alexei Buliga în funcția de administrator.

„Spălați pelincuțe”

În perioada mandatului său de ministră a Muncii, la o întâlnire cu câteva tinere mame care se plângeau că banii din indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor nu le ajung nici de scutecte, Valentina Buliga le-a răspuns sentențios: „Scutece... spălați pelincuțe!”. În consecință, ministra a fost criticată că, în loc să elaboreze politici de majorare a indemnizațiilor pentru nou-născuți, propune metode de îngrijire a copiilor folosite în secolul trecut.

Incidentul cu pensionarul de la Glodeni

În mai 2014, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii raionului Glodeni, fostul inginer Mihail Dogotari a întrebat-o pe ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei de ce i-a calculat Casa Națională de Asigurări Sociale o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. Dogotari susținea că modalitatea de calculare a pensiei a fost una greșită. Drept răspuns, ministra i-a spus cu ironie bătrânului că pensia îi este suficient de mare. Răspunsul l-a înfuriat pe pensionar, care a lovit-o pe Valentina Buliga peste față. 

Oamenii legii i-au deschis pensionarului un dosar penal pentru huliganism. La solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a lui Mihail Dogotari. La 18 septembrie 2014, bătrânul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și transportat la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de șapte zile.

În februarie 2015, pensionarul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 Curtea Europeană a Drepturile Omului. Înalta Curte a considerat că detenția reclamantului în spitalul de psihiatrie a fost în contradicție cu prevederile art. 5 al Convenției și a dispus achitarea prejudiciilor morale și a costurilor în beneficiul acestuia din urmă. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 7.680 de euro despăgubiri pentru pensionarul din Glodeni.

Anticoruptie.md
26/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii