Completarea listei cu persoanele sancționate de Uniunea Europeană poate fi făcută odată ce sunt acumulate probe suficiente. Acesta este răspunsul șefei statului, Maia Sandu, la întrebarea jurnaliștilor legată de lipsa lui Veaceslav Platon din lista persoanelor sancționate de UE, care ar amenința prin acțiunile lor securitatea sau stabilitatea Republicii Moldova.
„Uniunea Europeană va sancționa persoanele care vor să destabilizeze Moldova și pun în pericol stabilitatea și securitatea țării noastre. Persoanelor introduse pe lista de sancțiuni li se va restricționa circulația circulația, iar averile și banii lor în țările UE vor fi blocați. La sancțiunile UE s-a alăturat și Norvegia, iar pe 1 iunie au fost anunțate sancțiuni din partea autorităților canadiene. (...) Această listă este una deschisă. În momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane care participă la acțunile de destabilizare, care vor să atragă Republica Moldova în război, aceste persoane riscă să ajungă în această listă. Este un proces curent, în momentul în care se adună probe, acestea sunt transmise instituțiilor europene, instituțiile europene examinează și iau decizii”, a conchis președinta țării, Maia Sandu.
Acum o săptămână, consiliul UE a votat decizia de sancționare a cinci persoane. Acestea sunt acuzate că-și propun destabilizarea situației din Republica Moldova. Este vorba de patru cetățeni ai Republicii Moldova și unul al Federației Ruse. Extrase din decizie au fost publicate de Ministerul de Externe al României și publicate de presa din România.
Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie. Lista este compusă din președintele Partidului Șor, Ilan Șor; omul de afaceri rus, Igor Ceaika; fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție și președinte al Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc; vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber și fostul președinte democrat, Vladimir Plahotniuc.
În baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova, au fost sancționate alte două persoane:
1. Aleksandr Kalinin: liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, a sprijinit în mod constant acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, prin sprijinirea forțelor militare din Rusia și promovarea simbolurilor invaziei;
2. Grigore Caramalac: președintele Fundației IFAVIS, este responsabil de organizarea, prin fundația pe care a fondat-o, de evenimente patriotice în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.
Precizăm că, omul de afaceri Veaceslav Platon, vizat în mai multe dosare de bani pentru escrocherie și spălare de bani, a fost inclus în lista de sancțiuni emisă de Canada. Lângă Platon lista e completată de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Constantin Botnari și Gheorghe Cavcaliuc. Celor șapte li se impută acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, în favoarea Federației Ruse. Din cei supuși sancțiunilor, doar Tauber și Andronachi se află în Republica Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii