Verde pentru Limba Română în toate actele oficiale. Inițiativa a fost susținută și de un deputat din opoziție

Tatiana Gherța
16/03/2023
parlament.md

Proiectul, care face referire la necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a fost adoptat în lectura a doua cu votul a 58 de deputați. Parlamentarii s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir. 

Principalul argument al autorilor inițiativei este hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

Printre votanți s-a numărat și deputatul independent, care la sfârșitul anului trecut a părăsit fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Gaik Vartanean. Acesta și-a argumentat decizia prin faptul că a venit timpul să fie pus capăt politizării acestui subiect în societate.  

„Tema limbii vorbite de cetățenii Republicii Moldova, mereu a fost politizată în societate, iată de ce trebuie de pus punct pe acest subiect care a divizat oamenii în diverse tabere pe parcursul multor ani. Azi am votat pentru, ca să nu mai dăm voie să se manipuleze în continuare pe acest subiect. Și în această perioadă decizia de a declara oficial limba română în Republica Moldova, la fel este o mișcare politică a celor de la guvernare, pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele majore cu care ne confruntăm.”, a comentat deputatul într-o postare pe o rețea de socializare.

Argumentul a stârnit reacții negative din partea internauților, cât și a foștilor colegi din fracțiune. Aceștia au scris în comentarii că prin susținerea acestei inițiative a trădat oamenii care l-au ajutat să obțină mandatul de deputat.

Precizăm că, proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul actelor legislative cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

 „Art. I. – În textul legilor R. Moldova:

1. Cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

2. Cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Art. II.– Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.

Art. III. – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun în sensul prezentei legi.”, se precizează în inițiativa înregistrată. 

 

Tatiana Gherța
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii