Veronica Dragalin despre noul sediu al Procuraturii Anticorupție: „Am avut discuții constructive cu ambii șefi”

Anticoruptie.md
14/06/2024
colaj CIJM

După ce autoritățile au anunțat că au identificat un nou spațiu pentru Procuratura Anticorupție (PA), procurorul-șef Veronica Dragalin susține că în ultimele zile a fost implicată în discuții la acest capitol. De această dată este vorba despre fostul sediu al Procuraturii Generale, care în prezent este folosit de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.  Dragalin, a precizat în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4 că a avut discuții constructive cu șefii acestor două instituțiilor, dar încă nu este totul bătut în cuie, decizia finală urmând să fie luată de Guvern.

„În ultimele zile am fost și eu parte din discuții despre o anumită clădire. Nu e nimic oficial, nu sunt eu persoana care poate anunța așa ceva. E o decizie a Guvernului până la urmă, dar în ultimele zile am avut și eu discuții cu șefii instituțiilor care la moment sunt în această clădire. Sper foarte mult asta să fie una pe care să o putem duce până la capăt, pentru că am mai avut careva tentative de a ajunge aproape, aproape de decizia de a avea un anumit sediu. Sper foarte mult să reușim să avem o finalitate. Am avut discuții constructive cu ambii șefi.”, a menționat Dragalin. 

Procurorul-șef al PA, Veronica Dragalin, spune că este frustrant că până acum nu a fost identificat un sediu, dar chiar și în asemenea condiții procurorii reușesc să livreze rezultate, făcând referire la dosarul denumit generic „Interpol” care vizează angajați ai instituțiilor publice din Moldova, care luau mită pentru a scăpa infractori căutați la nivel internațional. Pe moment, două persoane se află în arest preventiv, inclusiv șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu.    

„Noi am reușit să facem o operațiune foarte impresionantă săptămâna trecută fără sediu, fără echipamente, fără persoane în plus. Noi nu o să fim opriți de lipsa unui sediu, o să lucrăm în continuare și sunt sigură că o să avem succese, dar clar lucru că sunt extrem de frustrată de lipsa identificării unui sediu”, a spus șefa PA. 

Contactat de Anticoruptie.md, purtătorul de cuvânt al ANI, Victor Moloșag, nu a putut confirma discuția dintre președintele ANI, Lilian Chișca, cu procurorul-șef, în schimb a precizat că „instituția se va conforma deciziei Guvernului”, iar dacă se va decide să părăsească sediul vor face acest lucru. 

Precizăm că actualmente PA împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție. Căutările unui nou sediu pentru instituție au început mai demult, întrucât aceasta estre o prioritate pentru 2024 anunțată de șefa PA. Inițial un posibil sediu era văzută Academia de Științe. Ulterior, fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, actualmente gestionat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Inițiativa a fost însă dur criticată de comunitatea academică a instituției care a trasmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Executivului și ministerului Educației și Cercetării prin care solicită responsabililor să stopeze preluarea „abuzivă” a blocurilor de studii. 

În investigația „Odiseea imobiliară a Veronicăi Dragalin: cum i s-a propus să lupte cu marii corupți dintr-un hotel”, jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice au prezentat corespondența oficială dintre instituțiile statului, dar și geografia adreselor necunoscute publicului larg despre care s-a discutat la diferite etape.

Procuratura Anticorupție a fost obligată să aleagă de exemplu între 2/3 dintr-o clădire de pe teritoriul televiziunii publice, o parte din hotelul „Zarea” și 1.300 de metri pătrați din cei peste 6.500 ai Palatului de Cultură al Feroviarilor.

Pe 15 februarie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat majorarea numărului de angajați ai Procuraturii Anticorupție cu 54 de funcții noi. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comentat că această hotărâre rămâne doar pe hârtie atâta timp cât identificarea unui sediu pentru cei 198 de angajați ai instituției arată ca o misiune imposibilă pentru autorități.  

 

Anticoruptie.md
14/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii