Vești bune pentru diasporă// Va putea să doneze bani partidelor și va avea dreptul să voteze cu buletinul sau cu pașaportul cu termen expirat

Cornelia Cozonac
08/08/2019
Foto simbol

Moldovenii stabiliți peste hotare vor putea face donaţii partidelor politice din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat, miercuri, Maia Sandu, după ședința Cabinetului de Miniștri. Ea a spus că cetățenii moldoveni din diasporă erau discriminată atunci când puteau să candideze la alegeri în Moldova, dar nu puteau să-şi cheltuie banii munciţi în străinătate.

Cabinetul de Miniștri a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens. Comisia Electorala va stabili un plafon pentru donațiile din afara țării, care anterior erau interzise. CEC a stabilit în iunie curent că partidele politice vor putea primi donații prin numerar de la persoane fizice în sumă totală ce nu depășește trei salarii medii pe economie. 

„Şi noi am avut acelaşi lucru în campanie electorală. Pe de o parte, omul dacă este din diasporă are dreptul să candideze în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu are dreptul să cheltuie banii cinstit. Acum am eliminat această ilegalitate, am corectat dreptul cetăţenilor”, a declarat prim-ministra.

De asemnea, potrivit noilor propuneri, cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării, ar putea să-şi exercite dreptul la vot atât cu buletinul de identitate valabil, cât şi în baza paşaportului cu termen de valabilitate expirat, pe parcursul a două zile. 

„Această propunere pare a fi una justificată în contextul în care cetăţenii din afara ţării, spre deosebire de cei din ţară, trebuie să parcurgă o distanţă lungă până la secţiile de votare, iar oferirea acestora a două zile pentru votare ar fi de natură să stimuleze o participare mai largă a diasporei la procesul electoral", a spus Maia Sandu. 

Cornelia Cozonac
08/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii