Vicepremierul Andrei Spînu sugerează Premier Energy să amâne, până în primăvară, scumpirea energiei electrice

Ion Chișlea
11/01/2022
Premier Energy

Vicepremierul Andrei Spînu a sugerat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, celui mai mare furnizor de energie electrică, Premier Energy, să amâne solicitarea privind majorarea prețurilor la energie electrică până în primăvară, după ce, în martie, urmează a fi încheiat un nou acord de achiziționare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Cu o zi înainte, furnizorul de energie electrică solicitase Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică dublarea tarifelor pentru consumatori începând cu februarie curent.

„Este nevoie să așteptăm până în luna martie pentru a trece de noua achiziție de energie electrică și abia după asta să se meargă cu noi tarife în funcție de prețul de achiziție pentru anul viitor”, a spus vicepremierul.

Argumentul principal în favoarea majorării invocat de Premier Energy este că, începând cu noiembrie, din cauza scumpirii gazelor, producătorii de energie electrică autohtoni, Termoelectrica și CET Nord din Bălți, livrează curent în rețea la un preț majorat practic de două ori. Însă distribuitorii de energie RED Nord cât și Premier Energy continuă să opereze cu tarife neajustate.

Electricitatea produsă de Termoelectrica și CET Nord are o pondere destul de ridicată în rețele de distribuție. Legislația obligă ca cel puțin 20% din energia distribuită consumatorilor să fie de producție autohtonă. Potrivit expertului Sergiu Tofilat, iarna, această pondere ar trebui să fie și mai mare, de 25–30%. 

Potrivit Premier Energy, din această cauză, în fiecare lună, aceasta suportă piederi de 100 milioane de lei. Astfel, până în aprilie, valoarea pierderilor suportate de companie ar putea să ajungă la 500 milioane de lei din cauza că achiziționează energie scumpă de la producătorii autohtoni și o vinde ieftin consumatorilor.

Alți factori invocați de Premier Energy în favoarea majorării tarifelor sunt scumpirea de două ori a energiei produse în Ucraina  și cursul majorat al dolarului în raport cu leul moldovenesc. În Bugetul de Stat este stabilită cotația de 18,77 lei pentru un dolar.

Vicepremierul Spînu și-a exprimat speranța că grupul de companii Premier Energy – atât subdiviziunea de furnizare, cât și cea de distribuire – ar putea găsi alte soluții pentru a depăși această situație.

Atunci se încheie și sezonul de încălzire și scumpirea electricității va fi mai suportabilă pentru populație.

Tot din 1 aprilie, va fi încheiat un nou acord de achiziționare a energiei electrice cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care și-a făcut deja publice intențiile de a scumpi de două ori energia livrată furnizorilor de pe malul drept.

Dacă nu se va reuși amânarea majorării tarifelor, Spînu spune că vor fi oferite compensații consumatorilor, similare cu cele oferite pentru consumul de gaz. 

Agenția pentru Reglementare în Energetică are la dispoziție trei luni pentru a lua decizie în privința ajustării tarifelor. 

Ion Chișlea
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii