VIDEO// Agricultorii se îndreaptă spre centrul capitalei. Unii au intrat în conflict cu polițiștii

Anticoruptie.md
23/11/2023
aptură video

Zeci de producători agricoli din mai multe raioane ale republicii se îndreaptă cu tractoarele spre centrul capitalei. Agricultorii vin să ceară soluții din partea autorităților pentru a scăpa de faliment. În timp ce se îndreptau spre Piața Marii Adunări Naționale, unii protestatari au încercat să ia pe sus o mașină de poliție. Incidentul a avut loc chiar la intrare în capitală, pe șoseaua Hîncești. Poliția a anunțat că persoanele care au manifestat un comportament agresiv vor fi documentate. 

Protestul a început încă de miercuri, 22 noiembrie, atunci când la periferia Chișinăului erau așteptate să ajungă peste 200 de tractoare. De dimineață tractoarele au pornit spre Piața Marii Adunări Naționale. Organizatorii i-au încurajat pe producătorii agricoli să își revendice drepturile.

Inițial, poliția a venit cu un îndemn către agricultori să eliberareze benzile de circulație pentru a se putea deplasa și șoferii cu mașinile personale, precum și transportul public. Totodată, a cerut persoanelor să nu blocheze intenționat traficul și să se conformeze cerințelor Poliției.

Îndemnul nu a funcționat, iar la o oră distanță de la solicitarea înaintată, mai mulți agricultori au încercat să urnească din loc o mașină a unui echipaj de poliție. Imaginile video cu momentul au fost publicate de poliție pe rețelele de socializare. 

„Condamnăm acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești, prin care au atentat la bunurile statului provocând Poliția prin altercație, prezumându-se intenția de distrugere a mijlocului de transport al Poliției și ultragierea oamenilor legii. Vor fi documentați corespunzător, în baza Legii, atât organizatorii, cât și persoanele implicate în aceste acțiuni. Precizăm că atribuțiile Poliției la asemenea evenimente sunt de asigurare a ordinii publice, dar nu de escortare, pază sau protecție a unor interese. Este regretabil faptul că polițiștii care își exercită atribuțiile de serviciu sunt tratați în așa mod. Reiterăm că NU vom tolera asemenea atitudine față de colegii noștri”, a precizat IGP. 

Precizăm că acțiunea de protest a producătorilor agricoli a fost anunțată la 15 noiembrie de Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor, după ce acestea nu au obținut un răspuns favorabil la revendicările înaintate.

Potrivit celor două organizații, sute de agricultori sunt în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri.

Ultima acțiune de protest cu tehnică agricolă a avut loc în iunie curent, când agricultorii au parcat tractoarele în circa 20 de locații de-a lungul șoselelor țării. Ulterior, au ajuns și în Piața Marii Adunări Naționale. Autoritățile au promis atunci acordarea suportului necesar, inclusiv din surse care au fost solicitate din partea Uniunii Europene.

Anticoruptie.md
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii