VIDEO// Donaţii europene sub pod la Telecentru: Salvatorii au testat zece autospeciale SMURD de ultimă generaţie

Julieta Saviţchi
10/07/2021

Pompierii şi salvatorii au testat, vineri seara, primele zece autospeciale, dotate cu tehnică performantă, donate Republicii Moldova în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, SMURD - 2. La Chişinău urmează să ajungă încă patru autospeciale moderne, achitate din bani europeni.

Opt autospeciale sunt destinate intervențiilor rapide în caz de incendii sau accidente şi pot fi utilizate pentru transportul victimelor. Maşinile dunt dotate cu echipament modern pentru stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor şi resuscitarea victimelor accidentelor.

Alte două automobile, donate de europeni în cadrul Proiectului SMURD - 2, sunt ambulanțe dotate pentru terapie intensivă, care urmează a fi utilizate în cadrul acțiunilor SMURD. Conform Proiectului european, în Republica Moldova urmează să ajungă încă patru ambulanţe dotate pentru terapie intensivă.

Mai mulţi pompieri şi salvatori, antrenaţi în testarea autospecialelor, nu au putut să răspundă la întrebarea  din partea cui a venit donaţia.

Proiectul SMURD - 2 este finanțat de Uniunea Europeană cu 10.000.000 euro. În afară de autospecialele performanțe, proiectul mai prevede amenajarea a două puncte de operare, la Ungheni și Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme pentru aterizarea şi decolarea elicopterelor SMURD în apropierea a patru spitale, două din Chișinău, şi câte unul în Bălţi şi Cahul. Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2022. 

 

Julieta Saviţchi
10/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii