VIDEO// Guvernul a decis cesionarea datoriilor Termoelectrica către Energocom. Care sunt implicațiile mutării

Mădălin Necșuțu
26/11/2021

Executivul condus de la Natalia Gavriliță a decis, vineri, cesionarea datoriei de stat a Termoelectrica către Energocom care urmărește soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

„Astăzi avem o ședință de Guvern scurtă cu un singur subiect. Ne-am întrunit aici pentru ca să asigurăm că cetățenii au acces la gaze natural, după cum cunoașteți pe 22 noiembrie am primit o notificare de la Moldovagaz care la rândul său a primit o notificare din partea Gazprom că livrările vor fi sistate în decurs de 48 de ore dacă nu sunt soluții de a acoperi decalajul de casă. Am găsit soluția de a cesiona datoria de stat Termoelectrica către Energocom, care ne ajută să acoperim o datorie istorică a unei companii de stat. Reducem dependența ÎS Termoelectrica de Moldovagaz”, a spus Gavrilița într-o ședință de guvern.

Astfel, pentru evitarea crizei pe piața gazelor s-a decis cesionarea către S.A. „Energocom” a creanțelor deținute de SA „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica”, create ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de circa 1,33 miliarde de lei.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a spus că prin decizia luată astăzi și care urmează rapid a fi publicată în Monitorul Oficial vor putea fi transferați banii pentru a fi asigurată alimentarea cu gaz.

Mădălin Necșuțu
26/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii