VIDEO// Guvernul va oferi noi compensații pentru sezonul rece. Cui sunt adresate și care va fi cuantumul lor

Mădălin Necșuțu
19/01/2022

Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la energia termică pe luna ianuarie, a anunțat premierul Natalia Gavriliță. Dacă în noiembrie și în decembrie factura a fost compensată cu 67% din creșterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie va fi compensată cu 80%.

Mai mult, Guvernul a anunțat că va mări și volumul de energie termică acoperit de compensații. Dacă în noiembrie și decembrie a fost compensată o gigacalorie, în factura pentru ianuarie va fi compensată până la 1,5 gigacalorii. Aceste măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern în factura la agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună, relatează IPN.

Premierul a declarat că astfel circa 210.000 de gospodării din Chișinău și Bălți ar urma să beneficieze de aceste ni compensații. Doar 5% din aceste gospodării pot controla volumul de căldură consumat, restul nu pot face economii. Guvernul a mai decis să simplifice accesul la ajutorul pe perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe, estimate la circa 20.000.

În ceea ce privește ajutorul pentru consumatorii de gaze, acesta rămâne la valoarea celor din noiembrie. Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif pentru consumul până la 50 de metri cubi și o treime pentru încă 100 de metri cubi. Tariful nou se achită integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metrii cubi pe lună. Actualmente, susține Natalia Gavrilița, nu sunt motive de creștere a tarifului, dar asta depinde de prețul de piață, „cert e că, indiferent de evoluție, Guvernul va oferi soluții țintite”.

La rândul său, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a spus că în ianuarie MMPS a făcut transferuri de peste 237 de milioane de lei pentru 599.000 de familii consumatoare de gaze naturale și 197.000 de familii consumatoare de energie termică. În decembrie, transferurile au fost de peste 196 de milioane de lei, pentru mai bine de 590.000 de familii consumatoare de gaze naturale și 197.000 de familii consumatoare de energie termică.

Mădălin Necșuțu
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii