VIDEO// Legea privind interzicerea simbolurilor războiului, sfidată la greu şi la Bălţi

Julieta Saviţchi
09/05/2022
CIJM

Sute de bălţeni au purtat la manifestaţiile prilejuite de ziua de 9 mai panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege ca un simbol al războiului. Ei s-au justificat că este un simbol al victoriei la care nu renunţă, chiar dacă vor fi amendaţi.

„Bunelul meu a luptat, a decedat la vârsta de 96 de ani. El este din Ungheni. Am purtat şi am să port această panglică ca pe un simbol al victoriei, chiar dacă voi fi sancţionată”, ne-a declarat o femeie.

O altă locuitoare din Bălţi, cu o fotografie înrămată, la care era legată panglica bicoloră, a declarat că nu renunţă la simbol, deşi nu are bani să achite amenda. „Azi este ziua victoriei. Bunelul meu a luptat. E din Rădoia. S-a întors de pe front şi a făcut cinci copii. Este 9 mii de lei amenda pentru panglică. Nu am aşa bani. Sper că mi se va face dreptate în judecată sau mă va ajuta cineva să plătesc amenda”, ne-a declarat femeia.

„Astăzi este o zi măreaţă. Eu sunt foarte fericit şi recunoscător buneilor că trăim azi în pace. Panglica „Sfântul Gheorghe” simbolizeată victoria”, ne-a declarat un bărbat.

Unii bălţeni au fost mai prudenţi pentru a evita amenda. Aceştia au venit îmbrăcaţi în haine asortate în culori negru-orange sau au avut baloane în cele două culori.

Poliţiştii au urmărit, fără ca să intervină, cum sute de bălţeni au sfidat legea. „Noi monitorizăm, identificăm persoanele, apoi le vom întocmi procese verbale şi vom aplica amenzi”, a declarat un poliţist.

Julieta Saviţchi
09/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii