VIDEO// Maia Sandu în discursul său la Harvard: "Să stai neclintit pentru valorile în care crezi, indiferent cât de grele vor deveni unele lucruri pentru tine"

Mădălin Necșuțu
25/05/2022

Președintele Maia Sandu a ținut, miercuri, un discurs un discurs în premieră pentru un șef de stat al Republicii Moldova în fața unei audiențe de peste 2.000 de absolvenți și profesori ai prestigioasei universități americane Harvard, pe care și ea a absolvit-o la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard în iulie 2012. 

„La Harvard am întâlnit oameni interesanți din toată lumea. Fiecare cu povestea sa. Foarte repede am realizat că țara mea nu era singura care se luptă de decenii. Am înțeles că dezvoltare cere timp și că răbdarea și perseverența sunt foarte importante. Rezultatele nu vin ușor sau rapid. Aceasta a fost o lecție valoroasă pentru cariera mea ulterioară. M-a ajutat să lupt pentru cauza dreaptă în ciuda tuturor sorților de izbândă, chiar și atunci când toată lumea renunța. Să stai neclintit pentru valorile în care crezi, indiferent cât de grele vor deveni unele lucruri pentru tine, sau cât de sus vei ajunge în cariera ta profesională este încă o lecție valoroasă a experienței mele”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai mai împartășit cu asistența din sala cele mai importante momente ale carierei sale, după educarea și modelarea principiilor învățate la Harvard și a propriilor sale convingeri. 

„Drumul meu, după finalizarea studiilor la Harvard a fost unul intens”, a mai spus Maia Sandu care a vorbit apoi despre cariera sa de consilier la Banca Mondială și apoi revenirea în politica din Republica Moldova ca ministru al Educației. Ea a povestit cât de necesară a fost reforma sa în domeniul educației pentru ca examenele de Bacalaureat să fie luate pe merit și cum scăderea ratei de promovare de la 95% la 59% i-a adus oprobriul clasei politice și a unor cetățeni nemulțumiți. 

Ea a mai povestit despre înființarea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în 2016 și apoi lupta cu regimul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc, care acaparase instituțiile statului, alături de societatea civilă și presa independentă. Maia Sandu a mai povestit și despre experiența sa premier și despre faptul că mișcarea de a nu abdica de la valorile sale, chiar dacă a fost destituită din funcție, i-a adus mai târziu mandatul prezidențial, deoarece cetățenii Republicii Moldova au simțit determinarea cu care și-a aplicat principiile politice și le-a câștigat încrederea.

La finalul discursului său de circa 20 de minute, Maia Sandu a primit aplauze în picioare din partea audienței de câteva mii de persoane din aula universității Harvard.

Mădălin Necșuțu
25/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii