VIDEO// Maia Sandu va iniția o lege de confiscare rapidă a averilor ilicite ale funcționarilor. Avertisment pentru grupările politico-mafiote care încearcă să pună la cale noi scheme de furt din avutul public

Mădălin Necșuțu
09/06/2021
Captură foto

Președinta Maia Sandu a declarat, marți seara, într-o emisiune televizată la postul Jurnal TV, că există în prezent mai multe grupări care manevrează scheme de corupție, controlează justiția și se pregăteasc să dea noi lovituri sistemului bancar din Republica Moldova, scrie G4Media.ro. 

„Sunt nume pe care le cunoaștem cu toții. Există gruparea lui Platon, gruparea lui Plahotniuc, a lui Șor. Există gruparea care lucrează pentru Dodon, este Andronachi, Nichiforciuc și cei din anturajul lor. Acestea sunt principalele grupări”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai explicat că există grupuri pofesioniste de persoane angajate la stat care sunt mutate de la o instituție la alta pentru a delapida fondurile publice și, în curând, va veni cu o inițiativă legislativă de a confisca în regim de urgență averile ilicite ale unor astfel de funcționari corupți.

„Unii și aceiași oameni mai întâi au furat în domeniul feroviar, apoi au trecut la telecomunicații, apoi în sistemul bancar. Aceiași specialiști se mută dintr-o instituție în alta și continuă să fure”, a menționat președintele.

Sandu a explicat că problema funcționarilor corupți a fost discutată inclusiv în ședințele recente ale Consiliului Suprem de Securitate.

„Vedem ce se întâmplă în domeniul asigurărilor, când încearcă să anuleze decizia regulatorului, să anuleze decizia în instanță și sunt judecători care fac asta cu ușurință. Apoi în sistemul bancar, care încă nu și-a revenit complet după fraudă, iarăși se încearcă să se lovească în unele bănci, tot prin instanță. Și în alte instituții de stat, în fonduri publice”, a adăugat ea.

Șefa statului a afirmat că instituțiile statului au nevoie de o formatare completă și de epurare a funcționarilor corupți.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte. Și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. Or, un profesionist bun care fură, care are experiență, este foarte periculos. Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care, câte 20 de ani, tot schimbă o instituție pe alta”, a mai spus Sandu.

Mădălin Necșuțu
09/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii