VIDEO// „Nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă”. Bucureștiul anunță accelerarea proiectelor de securitate pe fondul militarismului Rusiei în regiune

Mădălin Necșuțu
26/01/2022

Președintele României Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unui briefing de presă după ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) că autoritățile române vor accelera procesele de întărire a capabilităților de apărare atât prin eforturi interne, cât și cu ajutorul NATO , pe fondul acțiunilor militare în creștere ale Rusiei în regiune.

„Vor fi urgentate proiectele de lege privind proiecte ce țin de securitatea națională 2022-2024. Șeful Statului Major General a prezentat un proiect care cuprinde o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu”, a declarat Iohannis.

El a mai spus că România are 600 de kilometri de granița cu Ucraina și „trebuie să fim pregătit pentru orice scenariu posibil. Criza nu este doar despre Ucraina, securitatea la Marea Neagră, sau de securitatea europeană, dar despre securitatea spațiul euro-atlantic”.

Iohannis a precizat că este important ca la nivel UE și NATO să existe dovadă de solidaritate.

„Avem un dialog la toate nivelurile NATO, SUA, OSCE și UE. Consolidarea masivă a Rusiei în proximitatea Ucrainei afectează securitatea internațională […] Rusia poate folosi forța împotriva Ucrainei. Propuneri înaintate în luna decembrie de către Rusia încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii de securitate”, a declarat Iohannis. El a mai spus că România ia în calcul inclusiv apărare cibernetică de atacuri asupra infrastructurii critice, precum și efectele propagandei ruse. 

În altă ordine de idei, șeful statului român a mai precizat că dialogul trebuie să continue pentru detensionarea situației.

„Discuțiile recente cu Rusia a permis abordarea NATO asupra dezescalădării situației [...] Am transmis Rusiei îngrijorările noastre față de atitudinea sa din ultimii ani. Totodată, reiterăm sprijinul pentru consolidarea integrității Ucraina și a partenerilor acesteia. Trebuie să fim pregătiți totuși pentru scenariu unui atac. Consolidarea flancului estic este foarte importantă pentru Alinață în ansamblu. NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare militară care să o ajute să-și țină obiectivele strict defensive pentru care a fost creat NATO și trebuie să dea un răspuns eminamente defensiv față de provocările din regiune”, a mai declarat Iohannis.

El a apreciat mesajele de susținere ale liderilor american și francez Joe Biden și Emmanuel Macron, precum și disponibilitatea Franței și SUA de a trimite trupe și echipament militar în România. În contrapartidă, România este gata să sprijine sancțiunile Occidentul asupra Rusiei în cazul în care aceasta va acționa împotriva Ucrainei.

„Suntem gata să găzduim o prezență aliată mai mare pe teritoriul țării noastre. În paralel, la nivelul UE, discutăm aprofundat despre sancțiuni cu consecințe masive și costuri serioase pentru Rusia, dacă aceasta la iniția acțiuni agresive împotriva Ucrainei. În acest sens, am decis în ședința CSAT următoare:

Continuarea demersurilor concrete pentru prezența SUA și NATO pe teritoriul România ca măsură de întărire a securității țării „Nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Suntem gata să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră”, a conchis Iohannis.

Mădălin Necșuțu
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii