VIDEO // Proteste violente în Kazahstan. Manifestanții au ocupat mai multe clădiri guvernamentale din Almatî

Ilie Gulca
05/01/2022
Proteste în Kazahtan. Foto: bbc.com

Ciocniri violente au fost înregistrate joi între manifestanți și forțele de ordine în Kahastan. Protestatarii încearcă să ocupe clădirile administrațiilor în cele mai mari orașe. Acțiunile de protest au demarat pe 2 ianuarie din cauza majorării duble a prețurilor la gazele naturale.

După trei zile de manifestații, potrivit publicației rusești meduza.io, șeful statului Kasîm-Jomart Tokaev a demis Guvernul, a instituit un control al prețurilor și a declarat stare de urgență în trei regiuni.

Cu toate acestea, acțiunile de protest continuă. Miercuri, în Almaty manifestanții au ocupat edificiul administrației orășenești și reședința președintelui. Ambele clădiri au fost incendiate.

În Nur-Sultan, capitala țării, a fost declarată stare de urgență. Angajați ai forțelor de ordine în Atîrau și Aktau au trecut de partea protestatarilor. Participanții la proteste în Almatî au un comportament agresiv: bat angajații forțelor de ordine, incendiază mașini, sparg vitrinele magazinelor.

În alte orașe, manifestațiile sunt mai pașnice. Autoritățile kazahe nu au comentat evenimentele din 5 ianuarie.

Conform informațiilor oferite de poliția kazahă, în prezent, în Almaty, au fost incediate 120 de mașini, inclusiv 33 ale forțelor de ordine; au fost sparte 120 de magazine și unități de comerț, 180 de  întreprinderi de alimentație publică, aproximativ 100 de birouri ale business-ului mic și mijlociu. Au fost bătuți aproximativ de oameni civili.

Ilie Gulca
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii