VIDEO// Rusia blufează: NATO să se retragă din România și Bulgaria, țări deja membre de aproape 18 ani în Alianța Nord-Atlantică. Răspunsul NATO a fost ferm

Mădălin Necșuțu
21/01/2022

Diplomația rusă a cerut NATO să retragă trupele, armele și echipamentele militare din Bulgaria și România, sub pretextul că cele două țări nu erau membre NATO în 1997.

România și Bulgaria sunt încă din 2004 membre ale Alianței Nord-Atlantice, în timp ce România alături de Polonia sunt considerate țări esențiale pentru securitatea flancului estic al NATO.

„Este vorba despre retragerea trupelor, echipamentelor și armelor străine, precum și despre alți pași care vizează restabilirea configurației din 1997 a acelor țări care nu erau membre NATO la acel moment și care include atât Bulgaria, cât și România”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, citat de Tass.

Cu puțin timp înaintea reuniunii dintre șefii diplomațiilor americane și ruse Anhtony Blinken și Serghei Lavrov, ministerul rus de externe a transmis explicit că vrea ca NATO să plece din România și Bulgaria, punând sub semnul întrebării orice așteptare legată de detensionarea situației prin discuții diplomatice, De altfel,negocierile precedente din aceste zile s-au soldat cu un eșec.

Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a lansat un proiect de acord privind garanțiile de securitate între Rusia și Statele Unite și un proiect de acord privind asigurarea securității Rusiei și a statelor membre NATO.

Documentul conținea o serie de condiții, considerate ultimative și de neacceptat de către Occident sub argumentul că acestea țin de sferele de influență din timpul Războiului Rece și sunt anacronice.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins orice pretenție a Rusiei, calificând drept „anacronic” discursul Moscovei. De altfel, așa-zisele garanții de securitate cerute de Moscova de la debutul crizei au fost respinse de SUA și NATO ca „inacceptabile”.



„Este treaba NATO unde și în ce configurație ne așezăm prezența militară în țările membre. Nu este problema Federației Ruse. (...) Este anacronic și o întoarcere în istorie ideea că poți să ameninți un stat independent și suveran”, a declarat Geoană, la postul de televiziune Digi24.

Preşedintele român Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Discuțiile au loc în contextul tensiunilor tot mai mari privind o posibilă invadare a Ucrainei de către trupele rusești și după anunțul făcut de aliații SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României.

Mădălin Necșuțu
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii