VIDEO// „Victoria noastră va fi și a voastră”. Ce mesaj în limba română a adresat președintele Radei Supreme a Ucrainei la Chișinău

Anticoruptie.md
30/11/2023
Captură video

„Dragi prieteni, stimați colegi, sunt onorat astăzi să fiu în Parlamentul Republicii Moldova”, astfel și-a început discursul, în limba română, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, care efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. Oficialul ucrainean a susținut un discurs în cadrul ședinței plenare de joi, 30 noiembrie, a Parlamentului Republicii Moldova.

După ce i-a salutat pe deputații din Parlament în limba română, Stefanchuk a trecut la limba engleză. Oficialul ucrainean a subliniat că, de 20 de luni,  țara sa  ține piept invaziei ruse, încercând să-și apere independența.

„În toată această perioadă, am simțit un sprijin puternic din partea Republicii Moldova, o țară mică, cu o inimă mare. Mă înclin și mulțumesc mult moldovenilor care s-au implicat să ajute Ucraina. (...) Sunt sigur că atât Ucraina, cât și Republica Moldova, trebuie să fie în Uniunea Europenă”, a menționat Stefanchuk.

Președintele Radei Supreme a mai accentuat că, de la începutul războiul, cetățenii Ucrainei care au rădăcini moldovenești au mers pe front.

„Unul dintre ei era născut la Chișinău, iar înainte să fie ucis de gloanțele rusești a strigat „Slava Ukrainî”. Soldați ca el apără libertatea noastră și a voastră. Ei înțeleg că acesta este războiul nostru comun, victoria noastră asupra agresorului va fi comună. Deși războiul brutal continuă, sperăm în fiecare zi la pace justă, de durată și cuprinzătoare. Înțelegem că un armistițiu fără retragerea completă a trupelor și armelor rusești de pe întreg teritoriul Ucrainei va crea doar o pauză temporară în cursul războiului. Aceasta va fi folosită de agresor pentru a-și aduna și reface forțele pentru un atac mai puternic asupra teritoriului nostru. Dacă am înlocui urâta realitate a războiului cu urâta realitate a ocupației și am numi-o pace, nu am rezolva problema, ci doar am aprofunda-o”, a mai spus Stefanchuk.

Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanchuk, în calitate de președinte al Radei Supreme de la Kiev. Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei au încheiat un Memorandum de înțelegere. Documentul are drept scop intensificarea relațiilor parlamentare bilaterale și conjugarea eforturilor instituțiilor parlamentare din cele două țări în apropierea de UE.

Anticoruptie.md
30/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii