VIDEO / DOC // Procuror, surprins repetat cum încalcă Legea antifumat

Anticoruptie.md
19/09/2018

Procurorul Nicolae Gurev a fost surprins repetat în timp ce fuma într-un loc interzis, în fața oficiului Râșcani al Procuraturii Chișinău.

Văzând că este filmat, omul legii s-a grăbit să plece. La întrebările adresate, procurorul a răspuns că nu fumează, iar din țigară pur si simplu iese fum. Toamna trecută, Nicolae Gurev la fel a fost surprins în timp ce fuma în fața oficiului Râşcani al Procuraturii Chişinău și cum a aruncat ţigara fumegândă pe pragul instituţiei.

După ce cazul a ajuns în presă, s-a autosesizat Inspecția procurorilor, însă Consiliul de Disciplină și Etică l-a deculpat pe Gurev pe motiv că fapta sa „nu constituie o abatere disciplinară”.

Potrivit modificărilor la Legea privind controlul tutunului, intrate în vigoare la 31 mai 2016, fumatul este interzis în toate spaţiile publice deschise, administrate de autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente, precum şi în raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi, de la locurile sau instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă.

Legea prevede o amendă contravenţională de la 1.000 la 3.000 de lei pentru cei care fumează în locurile interzise. Responsabilitatea constatării şi sancţionării contravenţionale a acestor fapte cade în sarcina poliţiei. Poliția nu s-a autosesizat în cazul procurorului Gurev.

Anticoruptie.md
19/09/2018
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii