Cu ce avere vine Vitalie Vrabie, fost ministru al Apărării, la șefia Serviciului Vamal

Anticoruptie.md
18/03/2016
Vitalie Vrabie (în picioare) Foto: mf.gov.md

Vitalie Vrabie, fost ministru al Apărării şi ex-secretar general al Partidului Democrat, este noul şef al Serviciului Vamal. Acesta a fost numit în funcţia de director prin ordinul Ministerului Finanţelor şi îşi va începe activitatea de astăzi, 18 martie, fiin prezentat angajaţilor instituţiei. 

Anterior, Vitalie Vrabie a fost vizat în cadrul unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice realizate în patreneriat cu Ziarul de Gardă. 

Vita­lie Vra­bie a fost pri­mar al oraşului Ungheni în 1999 — 2006, iar ulte­rior, în 2007-2009, minis­tru al Apă­ră­rii. Atunci, Vra­bie a fost impli­cat într-un scan­dal, după ce a pri­mit un apar­ta­ment de la stat, de peste 100 de m.p. El a ple­cat din Guvern în sep­tem­brie 2009, odată cu Cabi­ne­tul Gre­cea­nîi. Nu a stat însă departe de poli­tică, reve­nind, peste un an, doar că nu în PCRM, ci în PDM. În ianu­a­rie 2011, devine secre­tar gene­ral al PDM, iar peste 1,5 ani, în iunie 2012, se alege cu o nouă fun­cţie, cea de şef al ÎS „Tra­com”, trans­for­mată, în iunie 2011, în parc indus­trial.

Con­form decla­ra­ţiei sale cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi pe 2013, Vra­bie a avut un sala­riu care-l depă­şeşte cu mult pe cel al tutu­ror muri­to­ri­lor de rând: 32 mii de lei pe lună (387.000 de lei anual). Acesta deţine o casă de locuit indi­vi­du­ală pe str. Nucu­lui din Ungheni, dar şi două apar­ta­mente, ambele de peste 100 de metri pătraţi, un garaj, dar şi cinci tere­nuri, trei agri­cole şi două pen­tru con­stru­cţii. Tot­o­dată, şeful de la Tra­com este fon­da­to­rul Ghenmar-Plus SRL, care deţine cafe­neaua, „La Mama” din Ungheni. Firma este înre­gis­trată pe str. Ion Cre­angă 4, adresă la care se află şi două din­tre fir­mele ministrului Transporturilor, Iurie Chi­rin­ciuc - Euromobila-Lux SA şi Euroa­tlant SRL.

Potrivit locuitorilor din Ungheni, Vitalie Vrabie şi Iurie Chi­rin­ciuc ar fi veri. Vra­bie a indi­cat în decla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi fap­tul că soţia sa, Maria, este nean­ga­jată în câm­pul mun­cii, dar a uitat să indice fap­tul că aceasta este una din fon­da­toa­rele fir­mei Ser­v­te­ha­gro SRL, cu 50%. Firma a fost fon­dată încă în 2000, când Vita­lie Vra­bie era pri­mar la Ungheni, fon­da­tori fiind soţia sa şi fra­tele, Iurie Vra­bie, care deţine încă două SRL-uri - Prog-Agroter şi Euro­fruct, având-o ca par­te­neră pe Tamara Chi­rin­ciuc, soţia lui Iurie Chi­rin­ciuc. 

Potrivit declaraţiei pe venit pentru anul 2014, Vrabie s-a ales anul trecut cu peste 420.000 de lei din salariu şi 1.760 de euro venit dintr-un depozit bancar, sumă încasată de titular în martie 2015. Alte 116.000 de lei el i-a obţinut din darea în locaţiune a unor spaţii prin intermediul firmei Ghenmar-Plus SRL. Pe lângă imobilele indicate şi anterior, Vrabie a mai trecut în declaraţie şi un Mercedes cumpărat în anul 2005. 

Anticoruptie.md
18/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii