Vizita secretarului general al ONU la Chişinău: Antonio Guterres a promis extinderea programelor pentru Republica Moldova

Anticorupţie.md
10/05/2022
Serviciul de Presă al Guvernului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, s-a arătat mulţumit de modul în care autorităţile de la Chişinău gestionează criza refugiaţilor ucraineni şi a promis mai multă asistenţă pentru refugiaţi, dar şi extinderea programelor pentru ţara noastră.

Guterres a mulțumit autorităților și cetățenilor moldoveni pentru „sprijinul constant, solidaritatea și generozitatea oferită refugiaților ucraineni”, remarcând că agenția ONU își concentrează eforturile pentru a dubla asistența oferită Republicii Moldova în procesul de gestionare a crizei umanitare și economice, instalate în țara noastră.

 „Sunt aici într-o misiune de solidaritate, pentru a mulțumi Republicii Moldova pentru deschidere, generozitate și exemplul de umanitate de care ați dat dovadă. Înțelegem că este o provocare colosală pentru o țară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiați. Ați venit cu un răspuns eficient, salutăm pașii întreprinși pentru protecția refugiaților și integrarea lor în societate.  ONU a fost alături de Republica Moldova în momente de dificultate și va rămâne un partener de încredere și în continuare, vom face tot posibilul pentru a extinde programele noastre în Republica Moldova”, a declarat secretarul ONU în cadrul unei conferinţe de presă.

Şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa, a reiterat, în cadrul conferinţei de presă, poziția de condamnare de către Republica Moldova a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, menționând că aceste acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.„Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea rusă împotriva Ucrainei, am cerut oprirea luptelor și restabilirea păcii. Țara noastră a sprijinit toate rezoluțiile Adunării Generale a ONU pe acest subiect”, a menționat Natalia Gavrilița.

Totodată, prim-ministra a vorbit despre acțiunile Executivului de la Chișinău în vederea gestionării crizei refugiaților ucraineni și a mulțumit pentru suportul  oferit de către agențiile ONU.  În prezent, în Republica Moldova rămân 90 de mii de refugiați ucraineni, jumătate dintre care sunt copii.  

Republica Moldova este membră a ONU de 30 de ani, perioadă în care a semnat peste 300 de tratate internaționale din sistemul ONU și al agențiilor specializate. Începând cu 2003, țara noastră a detașat 148 militari în operațiuni ONU de menținere a păcii în diferite părți ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcționează 23 de agenții, programe și fonduri ale ONU, cu activități în domenii precum dezvoltare durabilă, sănătate, educație, piața muncii, drepturile omului, inclusiv cele ale copilului, justiție, economia verde, climă, agricultură sustenabilă și altele.

Anticorupţie.md
10/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii