Vladimir Plahotniuc, noul președinte al PD: „A venit vremea tuturor celor care fură să stea la pușcărie”

Anticoruptie.md
24/12/2016
Vlad Plahotniuc (al doilea din stânga), alături de Victor Ponta (stânga), Andrian Candu și Marian Lupu (dreapta), la Congresul PDM Foto: pdm.md

Vlad Plahotniuc a devenit noul președinte al Partidului Democrat. Candidatura lui a fost aleasă cu unanimitate de coturi în cadrul Congresului VIII al formațiunii, care s-a desfășurat la Chișinău sâmbătă, 24 decembrie. „Cu cât suntem atacați mai mult, cu atât ne întărim mai tare. Oamenii au devenit mai pragmatici, ei își doresc politicieni de acțiune, nu politicieni demagogi. (...) Proiectul meu politic are două componente: dezvoltarea PDM și modernizarea clasei politice din Moldova, și viziunea mea personală de dezvoltare a Republicii Moldova”, a spus Plahotniuc în cadrul evenimentului.

În timpul discursului, noul lider al democraților a declarat că partidul se va concentra pe alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în anul 2018. „Suntem datori să ne schimbăm, în mod radical, și să ne adaptăm la noile realități. Doar așa vom reuși să câștigăm alegerile. A devenit timpul să ne schimbăm modalitatea de a face politică. Cel mai bun loc pe care trebuie să-l ocupe PD nu este pe scena politică, nu în lumina reflectoarelor, dar între oameni. Să nu mai privim de sus, căci asta e marea greșeală”, a spus Plahotniuc. El a mai promis că toți cei care se fac vinovați de fraude, vor fi pedepsiți: „A venit vremea tuturor celor care fură să stea la pușcărie, indiferent de relațiile sau blatul pe care-l are”. 

Vlad Plahotniuc a preluat șefia Partidului Democrat de la Marian Lupu, care a condus formațiunea mai bine de șapte ani, începând cu 2009. Lupu și-a depus mandatul pe 10 decembrie, decizia fiind anunțată în cadrul Consiliului Politic al formațiunii. În timpul intervenției sale din timpul Congresului, democratul a dat de înțeles că nu se retrage din partid sau din viața politică. „A fost o onoare pentru mine să fiu președintele vostru timp de șapte ani și jumătate. Va fi în continuare o mare onoare să lucrăm împreună, într-o echipă unită”, a declarat el.

Cum şi-a început cariera politică

Cunoscut drept unul dintre cei mai bogaţi moldoveni, omul de afaceri Vlad Plahotniuc a ieşit din anonimat acum cinci ani, când a apărut la o emisiune de la postul de televiziune Prime TV. Tot atunci s-a implicat oficial în politică. A candidat pentru prima dată la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. A ajuns în capul listei PD pe ultima sută de metri, fiind, ca şi la alegerile parlamentare de acum un an, pe locul doi. În scurt timp a ajuns prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, funcţie pe care a pierdut-o în februarie 2013 după ce deputaţii comunişti, liberal-democraţi şi cei neafiliaţi au votat pentru lichidarea postului. Peste câteva luni, în octombrie, a renunţat la mandatul de deputat. De altfel, Vlad Plahotniuc a depus mandatul de parlamentar şi în iulie 2015, fără a oferi explicaţii. În toamna anului 2015, omul de afaceri a anunţat că a renunţat la funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat şi la calitatea de membru al formaţiunii, “până la clarificarea anchetei în cazul BEM”.

Înainte de a se implica în politică, acesta s-a lăudat jurnaliştilor că grupul de afaceri pe care îl coordonează este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. El a mai spus că deţine un avion şi că hotelul „Nobil”, din centrul Capitalei, este una dintre investiţiile cu care se mândreşte. În declaraţiile pe venit depuse ulterior nu a indicat însă aceste bunuri. 

În ultima sa declaraţie pe venit făcută publică, cea pentru anul 2014, omul de afaceri a declarat că deţine doar un apartament de 243 de metri pătraţi cu o valoare de 1,5 milioane de lei. La fel, are două garaje cu o suprafaţă totală de 46 de metri pătraţi. Vlad Plahotniuc a indicat că deţine trei Mercedesuri, două de model GL, din 2008 şi 2010, şi un S-Class din 2009. Valoarea totală a maşinilor este de aproape trei milioane de lei. Cei mai mulţi bani, potrivit declaraţiei, - peste 30 de milioane de lei - i-a obţinut de la Prime Management SRL, unde deţinea 100% din acţiuni. 

Proprietar a paru televiziuni și fondatorul unei fundații de caritate

În noiembrie 2015 a devenit oficial faptul că controversatul om de afaceri deține patru televiziuni şi trei posturi de radio pe care le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore. Cele patru televiziuni sunt Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, iar posturile de radio - Publika FM, Muz FM şi Maestro FM. Businessmanul a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris anterior și despre fundația „apolitică” a lui Vlad Plahotniuc, „Edelweiss”, care și-a sporit activitatea în special în perioada campaniilor electorale. Pe 13 iulie 2016, cu doar două luni înainte de începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 30 noiembrie, organizația și-a schimbat denumirea, devenind Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. Odată cu schimbarea numelui, instituția a lansat mai multe campanii sociale, iar din august 2016 aproape că nu există zi fără ca fundația care poartă numele controversatului prim-vicepreședinte al Partidului Democrat să nu organizeze vreo activitate. Bunăoară, în timp ce într-un sătuc vine „cabinetul pediatric”, în altul, Vlad Plahotniuc taie panglica inaugurală a unui nou teren de joacă pentru copii.

Între timp, în altă localitate este deschis un centru de consiliere a victimelor violenței cu afișarea unui poster de dimensiuni considerabile având inscripționat numele politicianului, iar fiecare proaspătă mamă, care a născut la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, odată cu pruncul primește câte o cutie cu produse pentru micuț având pe capac textul: Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. În multe dintre campaniile fundației sunt însă antrenate resurse administrative, puse la dispoziție cu generozitate de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat.

Anticoruptie.md
24/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii