Volodimir Zelenski, rugat românește

Viorica Mija
19/05/2023
Sursa: president.gov.ua

Comunitatea românească din Ucraina, care reunește peste 400.000 de etnici și mai mult de 20 de asociații-membre, a adresat un MEMORIU președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în care solicită înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” prin „limba română”. În document se face referință la legea aprobată de autoritățile Republicii Moldova, în luna martie curent, prin care  atât în Legea Supremă, cât și în textul altor legi sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” au fost substituite cu glotonimul „limba română”.

Memoriul este adresat atât președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cât și prim-ministrului Denis Șmigal și ministrului Educației și Științei, Oksen Lisovîi.

„Oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina și în „republica moldovenească transnistreană” separatistă, o creatură a Kremlinului, asociere care nu i se potrivește deloc Kievului”, se menționează în document.

Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna a intrat în vigoare în luna martie, după ce a fost publicată în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova. Evenimentul a pus punct unor zeci de ani  în care subiectul denumirii limbii a fost folosit în jocurile de culise politice, în pofida unei opinii consolidate a mediului academic.

Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost promulgată în data de 23 martie curent de președinta Maia Sandu.

„Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Viorica Mija
19/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii