Volumul remitențelor, în scădere din cauza crizei provocate de pandemia de Covid-19

Marcela Meglei
15/07/2020

Din cauza pandemiei de Covid-19, fiecare al șaselea migrant moldovean a încetat să mai transmit bani acasă, iar acest fapt lovește în economia țării, în contextul în care remitențele reprezintă circa 17% din Produsul Intern Brut. Scăderea volumului de bani trimiși de peste hotare ar putea afecta dur familiile de la sate, în condițiile în care mai bine de un sfert din veniturile totale ale gospodăriilor din localitățile rurale provin din remitențe. Sunt concluziile experților, expuse în cadrul unui grup de lucru pentru analiza impactului socio-economic al pandemiei.

Un studiu realizat de Organizația Internațională pentru Migrație arată că din cauza pandemiei 17% din toți migranții moldoveni au încetat să transmită bani acasă. Acest fapt afectează aproape 110 mii de persoane din 37.500 de gospodării care riscă să ajungă sub pragul sărăciei, susține șeful misiunii OIM în Republica Moldova, Lars Johan Lonnback. Datele OIM colectate în diaspora din Moldova mai arată că în cazul a circa 80% din respondenți s-au redus posibilitățile de a trimite bani acasă, în timp ce 40% au spus că transmit acasă cu 70% mai puțini bani.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că doar în perioada martie – aprilie volumul remitențelor a scăzut cu 12 % față de aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 92 de milioane de dolari SUA. În luna mai însă s-a înregistrat o creștere cu 25 la sută. În același timp, au scăzut semnificativ, cu circa o pătrime, tranferurile dinspre Rusia. Cei mai mulți bani au ajuns în țara noastră din Germania, Italia, Franța, Turcia sau Ucraina.

Pe de altă parte, datele Băncii Mondiale prognozează că, la nivel global, peste 71 de milioane de oameni vor ajunge la sărăcie extremă. „În Moldova există și problema salariilor care au fost afectate de pandemie. Oamenii fie că nu primesc salarii, fie că primesc mai puțini bani. Reducerea salariilor poate duce la creșterea procentului de sărăcie. Cât privește remitențele, acestea trebuie folosite în mod productiv, să nu aibă doar efect de supraviețuire, dar să o facă pe Moldova să crească economic”, a declarat managera de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkats.

Marcela Meglei
15/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii