Vor să elimine corupţia din sistemul de pregătire a şoferilor. Reacţia Cabinetului de miniştri la multiplele accidente de maşină, soldate cu decese

Anticoruptie.md
29/03/2023
gov.md

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a conducătorilor de vehicule și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a personalului din domeniul transportului rutier.  Decizia a fost luată la o săptămână după ce o fetiţă de 12 ani a fost accidentată mortal de un troleibuz pe o trecere de pietoni din Chişinău.

Este pentru prima dată când activitatea școlilor auto și cea a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier va fi reglementată. Guvernul susţine că noile prevederi au scopul de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor și de a asigura recunoașterea internațională a permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova.

De acum înainte, serviciile de instruire a conducătorilor auto și a personalului din domeniul transportului rutier vor putea fi prestate doar de entitățile legal constituite,  care au programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Anterior, unele instituții de acest fel, activau în baza unor licențe și programe de studii neautorizate. 

Pentru a preveni înscrierea frauduloasă la examene, aceasta se va face de către Agenția Servicii Publice, prin Sistemul informațional „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de autovehicule și al formabililor”.

În același timp, pentru prima dată, vor fi instituite taxe oficiale pentru serviciile de formare, acestea urmând să fie stabilite de consiliile de administrație ale școlilor auto, în baza unui deviz de cheltuieli. 

Regulamentele prevăd reguli noi și pentru instructorii în conducerea auto și personalul din domeniul transportului rutier. Aceștia vor fi obligați să dețină un certificat de competență profesională, eliberat de centrele de formare acreditate în domeniu. 

În ultimele luni, societatea a fost şocată de multiplele accidente de maşină violente, soldate cu decese, o parte din victime fiind copii care se deplasau regulamentar.


 

Anticoruptie.md
29/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii