Votat în Parlament // Angajatorii vor avea dreptul să deschidă creșe pentru copiii angajaților

Cornelia Cozonac
17/02/2022

Parlamentul a votat joi, în primă lectură, un proiect de lege care permite angajatorului să creeze la locul de muncă condiții de creșă pentru îngrijirea copiilor angajaților, astfel încât mamele cu copii mici să poată să-și facă munca. La ședința Parlamentului au participat mai multe mame cu copii mici, care au salutat decizia deputaților. 

„Este un prim pas și în următoarele luni vom veni cu măsuri adiționale: tichete de creșă, extinderea concediului de paternitate, reglementarea profesiei de bonă și a mini-creșelor familiale. Ne propunem totodată să reexaminăm barierele legale pentru deschiderea creșelor private și să identificăm mecanisme de finanțare adițională pentru creșele publice”, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială Dan Perciuc. El a precizat că „serviciile de creșă trebuie să devină accesibile pentru toți. Vor avea de câștigat și părinții și copii și angajatorii și statul. Sunt multe de făcut dar avem toată susținerea din partea partenerilor internaționali și voință”.

„Responsabilitățile de creștere a copiilor cad în mod disproporționat asupra mamelor, astfel încât problemele legate de îngrijirea copilului determină cel mai frecvent mamele să facă sacrificii în carieră. Avem multe prea puține locuri în creșe. Creșele private sunt scumpe, locuri în instituțiile publice sunt insuficiente, bone calificate e foarte greu de găsit. Doar 16% dintre copii cu vârsta până la 2 ani, frecventează o creșă. Prea mulți părinți nu pot reveni la muncă atunci când și-ar dori. Doar 39% din femeile care au un copil cu vârsta de până la 6 ani sunt încadrate în câmpul muncii, față de 60% din bărbați”, a declarat Dan Perciun. 

Datele Biroului National de Statistică arată că 97% dintre femei care sunt inactive pe piata muncii, motivează că aceasta e din cauza grijilor familiale. În comparație, doar 3% dintre bărbați invocă acest motiv.

„Prin adoptarea acestui proiect, promovăm nu doar o practică prietenoasă familiei, dar și o politică incluzivă pentru femei. Piața muncii va fi avantajată de un număr mai mare de femei active și angajate plenar”, a declarat deputata PAS Doina Gherman.  „Este o inițiativă frumoasă și extrem de curajoasă, care, de altfel, este de tare mult timp așteptată în țara noastră, mai ales în condițiile de criză pandemică care afectează economiile și piețile de forță de muncă din toată lumea. Noi vedem companii care efectiv luptă ca să supraviețuiască, noi vedem oameni care își pierd locurile de muncă, noi vedem familii cu venituri reduse pentru că părinții sunt nevoiți să părăsească locul de muncă pentru a acorda mai mult timp îngrijirii copilului. Deci este foarte clar că de pe urma acestor politici toată lumea va avea de câștigat”, a precizat deputata. 

 

Cornelia Cozonac
17/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii