Votat in prima lectură: Imunitatea deputaţilor urmează să fie anulată în cazurile de corupţie

Julieta Saviţchi
19/05/2022
Foto simbol

Majoritatea parlamentară a votat, joi, proiectul de modificare a Constituţiei privind anulareaa imunităţii deputaţilor în cazurile infracţiunilor de corupţie. Pentru modificarea articolului 70 din Legea fundamentală au votat, în prima lectură, 64 de deputaţi.

Astfel, Imunitatea deputaților ar putea fi anulată în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor.

Amendamentul votat în prima lectură presupune că în aceste cazuri nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

„Politicienii, dacă nu sunt pedepsiţi, dau un exmplu prost societăţii. Aceasta modificare este pentru a promova politicile de toleranţă zero a corupţiei, ca obiectiv de importanţă mondială şi suspiciuni că parlamentarii se folosesc de imunitate. încrederea cetăţenilor în instituţia Parlamentului, în deputaţi este una dintre cele mai mici din sectorul public. Doar 15% din cetăţeni au incredere în deputaţi.  Judecătorii nu beneficiază de imunitate când ţine de infracţiuni. Vrem să includem această modificare şi în cazul deputaţilor”, a argumentat în cadrul şedinţei Parlamentului Olesea Stamate, preşedinta Comisiei juridice numiri şi imunităţi.

Deputaţii din opoziţia parlamentară au criticat proiectul.

Julieta Saviţchi
19/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii