Votat // Primarul Capitalei va avea mai multe atribuții

Julieta Saviţchi
17/06/2016
Foto: chisinau.md

Atribuţiile primarului municipiului Chişinău au fost extinse. Parlamentul a votat vineri, 17 iunie, în lectură finală, amendamentele propuse la Statutul municipiului Chișinău de către fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal, al cărui vicepreşedinte este primarul Dorin Chirtoacă. Noul Statut al municipiului a fost susținut cu 56 de voturi. Fracţiunile PCRM şi PSRM s-au opus proiectului.

Astfel, primarul Capitalei va fi în drept să numească şi să destituie din funcţie șefii de direcții din cadrul Primăriei, să numească şi să destituie viceprimarii în lipsa acordului Consiliului Municipal Chişinău (CMC). În competenţa primarului Capitalei au trecut şi alte atribuţii, care până la modificarea Statutului au ţinut de competenţa CMC, schimbarea destinaţiei bunurilor imobiliare şi dreptul de a decide de unul singur asupra lucrărilor de proiectare si construcții publice.

În proiect a fost introdus și un articol nou, care îi va permite primarului general să emită “dispoziţii cu caracter normativ şi individual”. Dispoziţiile cu caracter normativ se remit, în termen de 5 zile după semnare, oficiului teritorial al Cancelariei de Stat şi intră în vigoare la momentul aducerii lor la cunoştinţă public, iar dispoziţiile cu caracter individual devin executorii după ce sunt aduse la cunoștință persoanelor vizate.

Anterior, partidele din opoziţie, dar şi societatea civilă au criticat amendamentele ce ţin de atribuirea unor împuterniciri suplimentare edilului Capitalei. "Prin intermediul acestui proiect liberalii vor ca Primăria municipiului Chișinău să fie structura funcțională a primarului. Aceasta ar însemna concentrarea puterii de decizie în Capitală în mâinile unui singur om – Dorin Chirtoacă", a declarat Ion Ceban, şeful fracţiunii PSRM în CMC.

Şi experții Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au subliniat anterior, într-o expertizăcă proiectul conţine prevederi confuze şi oferă primarului prea multe împuterniciri. "Cele mai importante prevederi se referă la acordarea unor împuterniciri suplimentare primarului general în detrimentul CMC. Atunci când se acordă astfel de competenţe trebuie să se ţină cont şi de normele şi standardele internaţionale, care prevăd expres că sunt anumite domenii în care doar Consiliul local poate avea competenţe", a menționat Viorel Pârvan, expert CAPC.

CMC a votat în februarie 2016 demiterea mai multor funcţionari apropiaţi lui Dorin Chirtoacă, pe motiv că ar fi implicaţi în acţiuni de corupţie. Edilul s-a opus demiterii, iar funcţionarii au continuat să activeze.

Julieta Saviţchi
17/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii