„Vrem relații directe cu Gazprom”. Tiraspoltransgaz vrea licență de la ANRE pentru furnizarea de gaze naturale

Ilie Gulca
15/11/2021

Compania Tiraspoltransgaz a încercat să obțină de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică licență pentru furnizarea gazelor naturale. Numai că ANRE a refuzat să îi acorde licență din cauza că Tiraspoltransgaz se ocupă de transportarea gazelor, și nu de furnizarea acestora.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat luni, în cadrul conferinței de presă dedicate construcției liniei electrice Vulcănești–Chișinău, că Tiraspoltransgaz a depus cerere la ANRE pentru a obține licență pentru furnizarea gazelor naturale.

„Emiterea licenței este o prerogativă a regulatorului. Așteptăm decizia ANRE”, a spus oficialul.

Despre faptul că întreprinderea transnistreană ar putea să obțină licența pentru încheia contract pentru achiziționarea gazului direct de la Gazprom a declarat liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Moscova.

„Noi ne-am adresat premierului Moldovei și am solicitat să ne acorde licență, care ne va permite să avem relații directe cu Gazprom. Așteptăm rezultate”, a afirmat Krasnoselski, citat de TASS.

El a mai precizat că Transnistria recunoaște datoria față de Gazprom pentru consumul de gaze naturale.

Șeful Moldogaz, Vadim Ceban, a declarat pe 10 noiembrie că una dintre variantele de rezolvare a problemei datoriei Transnistriei pentru gazele naturale consumate, în valoare de 7 miliarde de dolari, ar putea să fie transferarea acesteia din contul Moldovagaz pe cel al Tiraspoltransgaz.

„Am discutat deferite variante [de stingere a datoriei]: și despre transmiterea datoriei pe contul Tiraspoltransgaz [compania responsabilă de furnizarea gazelor naturale în Transnistria], și despre alte metode. Trebuie să înțelegeți, 7 miliarde de dolari este o sumă serioasă și fără o decizie politică nu va ieși nimic”, a spus Ceban.

La rândul său, directorul ANRE, Ștefan Creangă, a confirmat pentru newsmaker.md că Tiraspoltransgaz a depus cerere pentru obținerea licenței. Numai că ANRE a refuzat să îi acorde licența.

„Problema constă în faptul că ei [Tiraspoltransgaz] solicită licență pentru furnizarea de gaze naturale, iar compania se ocupă de transportarea gazelor naturale. Nu putem emite licență unei companii de transportare a gazelor”, a explicat Creangă.

După spusele sale, pentru obținerea unei asemenea licențe, trebuie deschisă o altă companie, care se va ocupa de furnizarea gazului.

Datoria istorică a Transnistriei pentru gaze naturale a depășit 7 miliarde de dolari. Regiunea transnistreană consumă gaze naturale, dar nu plătește pentru ele nici la Moldovagaz și nici la Gazprom. Datoria se acumulează pe contul Moldovagaz.

În plus, pentru locuitorii regiunii din stânga Nistrului, prețul la gazele naturale este de zece ori mai mici decât pe malul drept.

Ilie Gulca
15/11/2021



Follow us on Telegram

Comentarii