Zelenski, către țările care nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei: „Să știți că faceți cea mai proastă miză, pentru că pe urmă veți pierde totul”      

Cornelia Cozonac
23/04/2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că Rusia nu se va opri în Ucraina, că invazia declanșată asupra țării sale este doar începutul. „Cei care azi mizează pe neutralitate, în speranța de a nu pierde acum ceva, să știți că faceți cea mai proastă miză pentru că pe urmă veți pierde totul”, a spus Zelenski, într-o înregistrare video, postată vineri noapte pe Facebook, făcând referire la țările care nu s-au alăturat până acum sancțiunilot impuse Rusiei, printre care și Republica Moldova.

Declarațiile șefului de la Kiev vin după ce un general rus a spus că Rusia vizează, în faza a doua a operaţiuni sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea și un culoar spre Transnistria. „Toate națiunile care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Și cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski.

Generalul rus a mai spus că Rusia are în vedere și Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, pentru că acolo s-ar înregistra, potrivit lui, „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”. Regiunea s-a separat în mod abuziv în 1992 în urma unui război, sprijinit de armata Federației Ruse. De atunci Republica Moldova nu controlează regiunea separatistă, pe teritoriul căreia staționează o unitate militară a Federației Ruse. În martie anul curent, Parlamentul Europeană a declarat regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

Observatorii militari spun că declarația oficialului armatei ruse este una dintre cele mai detaliate privind ambițiile Moscovei în Ucraina și sugerează că Rusia nu intenționează să-și slăbească ofensiva în curând. Anterior președintele Rusiei a declarat că militarii ruși își vor continua acțiunile militare și în timpul sărbătorilor de Paști.  

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Reăpublicii Moldova califică declarațiile generalului rus drept „nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional”. MAEIE l-a convocat vineri seară pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată „îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus” despre dobândirea unui culoar spre Transnistria. 

SUA, țările memre ale Uniunii Europene, dar și multe alte state din toată lumea au impus Moscovei sancțiuni fără precedent, după ce Federația Rusă a atacat, la 24 februarie, Ucraina și de atunci se află în război. Comunitatea mondială a fost bulversată de atrocitățile fără precedent comise de militarii ruși asupra populației ucrainene, dar și de numărul extrem de mare, de aproape 5 milioane de refugiați, care au părăsit Ucraina. Republica Moldva s-a alăturat doar sancțiunilor bancare împotriva Federației Ruse. 

Cornelia Cozonac
23/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii