Ziarul de Gardă, ținta unui atac? Site-ul publicației a fost clonat

Anticoruptie.md
21/02/2017
zdg.md

Ziarul de Gardă semnalează un nou atac asupra publicației. Recent, pe internet a apărut un site-fantomă cu denumirea ziaruldegarda.com. Făcând uz de numele „Ziarul de Gardă”, pe site sunt distribuite informații scrise de autori anonimi sau texte furate de pe alte pagini web.

Într-o declarație făcută publică astăzi de Ziarul de Gardă se precizează că pagina web ziaruldegarda.com a fost înregistrată la 7 februarie 2017, de către o persoană pe nume Maxim Luca, având o adresă juridică falsă. Deși în datele de înregistrare e scrisă adresa strada Bălțiului, 5, în datele Întreprinderii de Stat Cadastru o asemenea adresă nu există. De asemenea, codul poștal indicat de registratorul paginii este incorect. Cei care au înregistrat această pagină web au lăsat și un număr de telefon: 69141305. Persoana care a răspuns afirmă că nu are nimic în comun cu mass-media, nu este implicat în crearea niciunui site și că nu a permis nimănui să-i utilizeze numărul de telefon.

„Pe ziaruldegarda.com nu există vreo mențiune despre cine și de ce a creat această pagină web, unde se află, cum pot fi contactați, care este scopul ei și de ce a fost furat numele unui ziar tipărit și on-line care funcționează legal în R. Moldova începând cu anul 2004, dar și conținutul altor ediții media. Portalul apărut are o politică editorială similară cu alte altor site-uri anonime care au apărut în ultimul an pe piața media din R. Moldova, promovând o poziție anti-opoziție și pro-guvernare.

Remarcăm și faptul că materialele care sunt plasate pe această pagină web sunt scrise de un singur autor, probabil fals, pe nume Stan Filip, de fapt textele fiind preluate de pe numeroase pagini de media oficiale, la unele fiind indicată sursa reală, la altele – nu. Mai constatăm că, deși toate textele sunt semnate de Stan Filip, pe bara URL a paginii apare ca autor un oarecare Harghel”, se menționează în declarația Ziarului de Gardă.

Echipa redacțională a Ziarului de Gardă constată cu îngrijorare că această pagină web se dă drept instituție media, dar e bazată pe o adresă fizică falsă, pe alte date false, lasându-se exclusiv pe furtul unei denumiri a unei instituții existente și a conținutului creat de alte instituții media.

Ziarul de Gardă solicită organelor de drept să investigheze acest furt de imagine și de informație și să vină cu informații despre beneficiarii finali ai acestui proiect, iar partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova să ia act de acest atac asupra imaginii unui reputat grup de jurnaliști de investigații, care este acum pus în condiții dificile de a-și apăra numele și cititorii săi de abuzuri criminale, puse la cale prin intermediul falsurilor.

Nu e prima dată când se fac încercări de a fura identitatea Ziarului de Gardă. În campania electorală din mai 2011, în orașul Chișinău, a fost distribuit un tiraj cu numere false ale ediției tipărite a Ziarului de Gardă, dar și a ziarului Timpul. Organele de drept au inițiat atunci o anchetă, dar nu au prezentat nici până acum numele autorilor falsificatorilor celor două ziare din Chișinău.

Ziarul de Gardă a fost înregistrat la Camera Înregistrării de Stat din R. Moldova la 22 martie 2004, denumirea fiind creată de fondatoarele ziarului. Primul număr tipărit al Ziarului de Gardă a apărut la 29 iulie 2004, tot atunci apărând și pagina web a redacției www.zdg.md, care a crescut constant, anul trecut înregistrând peste un milion de vizitatori unici.

Mai multe organizaţii neguvernamentale de media califică, într-o declaraţie comună, furtul de identitate drept o acțiune ilegală, care trebuie să servească drept obiect de investigație pentru organele de drept. „Facem  apel către Ministerul de Interne, Procuratura Generală să elucideze în regim de urgență uzul de fals față de Ziarul de Gardă și să ia măsuri în raport cu persoanele care au atentat la integritatea imaginii acestei publicații de investigație. Cerem întreprinderii Molddata să dea explicații publice, cum a fost posibilă înregistrarea portalului-fantomă, fără a deține date veridice privind proprietarul, adresa juridică și datele de contact”, se arată în declaraţie.

Anticoruptie.md
21/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii